search

Φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια

Φέτος την Καθαρά Δευτέρα μαγειρεύουμε μαζί! Η φάβα δεν μπορεί να λείπει από αυτό το γιορτινό τραπέζι! Είναι το απόλυτο ταίρι για τη λαγάνα. Και σήμερα σου δείχνω όλα τα μυστικά για να πετύχεις την απόλυτα βελούδινη φάβα. Το πιο σημαντικό μυστικό είναι ένα: Καλή Πρώτη Ύλη! Όπως η φάβα Θεσσαλίας της σειράς Νώμα που θα βρεις αποκλειστικά στα Lidl.

Θέλουμε η φάβα να είναι πάντα βελούδινη και να ρέει όταν την σερβίρουμε, σαν μια σφιχτή σούπα βελουτέ. Όταν κρυώνει είναι φυσικό να σφίγγει και να δένει. Τη ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο έξτρα νερό. Η φάβα μπορεί να πάρει αρκετό λάδι αλλά η αναλογία 150 ml λαδιού στο μισό κιλό φάβα δίνει υπέροχο αποτέλεσμα.

 



Υλικά

Για τη φάβα Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

Εκτέλεση

Για τη φάβα
  • Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ με νερό που να τη σκεπάζει.
  • Την αφηνουμε να σταθεί για μισή ώρα
  • Σουρώνουμε τη φάβα
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
  • Ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που εμφανίζεται στην επιφάνεια
  • Έπειτα αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να γίνει σχεδόν βελουτέ.
  • Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και προαιρετικά χυμό από 1 λεμόνι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • Βάζουμε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμήλη ένταση για 2 ώρες ανακατεύοντας τακτικά. Θέλουμε τα κρεμμύδια μας να βγάλουν τα φυσικά τους σάκχαρα.
  • Λίγα λεπτά πριν αφαιρέσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και το βαλσάμικο ξύδι σε κρέμα κι ανακατεύουμε
Για το στήσιμο
  • Σερβίρουμε τη φάβα ζεστή σε ένα μπολ
  • Προσθέτουμε καραμαλωμένα κρεμμύδια από πάνω
  • Γαρνίρουμε με ντοματίνια.
Cool Artisan