Τα τελευταία δύο χρόνια που καταπιάνομαι με τη vegan ζαχαροπλαστική έχω κάνει πάρα πολλές δοκιμές για να πετύχω την πιο βελούδινη υφή σε cheesecake με βάση τα κάσιους. Με τη σημερινή συνταγή πιστεύω πως έχω καταφέρει την πιο βελούδινη σύσταση και το πιο νόστιμο αποτέλεσμα.
Ο συνδυασμός Matcha Ninja με σοκολάτα είναι απλά υπέροχος! Όμως, δεν χρησιμοποιώ το Matcha Ninja μόνο για τη γεύση του. Το Matcha Ninja έχει 12 φορές τις θρεπτικές αξίες και μέχρι 137 φορές τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες οποιουδήποτε άλλου πράσινου τσαγιού. Προέρχεται από μια 100% οργανική φάρμα της επαρχίας Zhejiang, η οποία είναι εντελώς απαλλαγμένη από ραδιενέργεια και παγκοσμίως διάσημη για τα αυθεντικά δέντρα τσαγιού Dragon Well, των οποίων το τσάι δημοπρατείται ετησίως υψηλότερα από το χρυσό!
Ναι, στην αγορά – και εδικά τώρα το καλοκαίρι – θα βρεις πολλές “πράσινες σκόνες” που αυτοαποκαλούνται Matcha. Ακόμα και στα ψυγεία των περιπτέρων θα βρεις τσάι που γράφει matcha πάνω. Αυτά όμως δεν έχουν τις ευεργετικές ιδιότητες του Matcha.
Για να έχει όντως αποτέλεσμα στον οργανισμό σου πρέπει να χρησιμοποιήσεις συσκευασμένο μάτσα, καθώς το χύμα οξειδώνεται από τον αέρα και χάνονται οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Επίσης, μόνο το βιολογικό μάτσα έχει αποτέλεσμα, καθώς το φύλλο του πράσινου τσαγιού από το οποίο προέρχεται (καμέλια η σινική, ή αλλιώς Camelia Sinensis) λειτουργεί σαν σφουγγάρι, απορροφώντας ό,τι βρίσκεται στο περιβάλλον γύρω του. Και βέβαια, το σημαντικότερο είναι να επιλέγεις 100% Ceremonial grade matcha. Στην παρασκευή του δηλαδή να χρησιμοποιούνται μόνο τα πιο νεαρά και φρέσκα φύλλα από την κορυφή του φυτού, τα οποία είναι πιο γλυκά (εκ φύσεως) και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Με το τρόπο αυτό ακριβώς φτιάχνεται το Matcha Ninja.
P.S. Δεν έχω πειράξει καθόλου τα χρώματα στις φωτογραφίες για να είναι όσο πιο κοντά στο αληθινό τελικό αποτέλεσμα και έτσι να είναι πιο εύκολο και για εσένα να καταλάβεις κατά πόσο σου έχει πετύχει!
Υλικά
Για την κρούστα- 80 γρ. αμύγδαλα
- 50 γρ νιφάδες καρύδας
- 150 γρ βασιλικοί χουρμάδες, χωρίς κουκούτσια
- 3 κ.σ. κακάο
- 2 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου
- 150 γρ κάσιους, μουλιασμένα και στραγγισμένα
- 100 ml γάλα καρύδας
- 50 γρ σιρόπι σφενδάμου
- 2 κτσ κακάο σεσκόνη
- 3 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο
- 2 κ.σ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 1½ κτγ καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα (1 γρ) αλάτι
- 150 γρ κάσιους, μουλιασμένα και στραγγισμένα
- 100 ml γάλα καρύδας
- 50 γρ σιρόπι σφενδάμου
- 1 κτσ Matcha Ninja
- 3 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο
- 2 κ.σ. γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
- 1½ κτγ εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (70%)
- 1 κτσ λάδι καρύδας
Εκτέλεση
Για τη βάση- Ετοιμάζουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 15 εκ και αποσπώμενα τοιχώματα και βάζουμε λαδόκολλα στη βάση του.
- Βάζουμε τα αμύγδαλα και τις νιφάδες καρύδας στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να μοιάζουν με ψίχουλα.
- Προσθέτουμε τους χουρμάδες, το σιρόπι σφενδάμου και το κακάο σε σκόνη και χτυπάμε.
- Πιέζουμε το μείγμα στην βάση του ταψιού και το αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να το ισιώσουμε και με ένα ποτήρι.
- Καθαρίζουμε το μπλέντερ και το ετοιμάζουμε για το επόμενο μείγμα.
- Μουλιάζουμε τα κάσιους σε ζεστό νερό για 4-6 ώρες. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα σοκολάτα και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να είμαι κρεμώδες και ομοιογενές.
- Στρώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω στη βάση και μετά χτυπάμε ελαφρώς την φόρμα στην επιφάνεια του πάγκου για να απελευθερωθούν τυχόν φυσαλίδες αέρα από την κρέμα.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεί όση ώρα ετοιμάζουμε το μείγμα για την κρέμα με Matcha Ninja.
- Καθαρίζουμε το μπλέντερ και το ετοιμάζουμε για το επόμενο μείγμα.
- Μουλιάζουμε τα κάσιους σε ζεστό νερό για 4-6 ώρες. Στην πράξη τα έχουμε μουλιάσει μαζί με τα κάσιους της προηγούμενης παρασκευής. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας Matcha Ninja, και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες και ομοιογενές.
- Στρώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από την στρώση της κρέμας σοκολάτα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Χτυπάμε τη φόρμα σε μια επιφάνεια για να φύγουν οι φυσαλίδες αέρα.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για 4-6 ώρες ή για μια νύχτα.
- Αφού το cheesecake έχει σταθεί και είναι έτοιμο για σερβίρισμα, προετοιμάζουμε τη σοκολάτα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί.
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι την μέση με ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει στο μάτι της κουζίνας.
- Από πάνω τοποθετούμε ένα μπολ, ανθεκτικό στην θερμότητα και προσθέτουμε την κουβερτούρα και το λάδι καρύδας.
- Τα ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και είναι έτοιμο.
- Διακοσμούμε κάνοντας γραμμές σοκολάτας πάνω στο cheesecake.