Νόστιμη, γλυκιά, κρεμώδης σοκολατένια γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Με ελαφριά και υπέροχη γεύση για μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
- 750 ml σοκολατούχο γάλα
- 60 γρ. σιμιγδάλι και λίγο για το ταψί
- 20 γρ. κορνφλάουρ
- 2 αυγά
- 170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 70%
- 60 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους παγωμένο)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια ή 1 βανιλίνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 100 γρ. μέλι
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- κ.σ. νερό
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα. Ξεκινάμε να ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν δούμε τις πρώτες φουσκάλες σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αφαιρούμε, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το σιμιγδάλι, το κορνφλάουερ , τα αυγά , το αλάτι , τη βανίλια, και το ξύσμα και φτιάχνουμε μια πάστα.
- Σε αυτή προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το γάλα που έχει ζεσταθεί και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να πάρει θερμοκρασία και όλο μαζί μετά το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
- Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα με υπομονή μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσοχή, να έχουμε χαμηλή φωτιά γιατί η κρέμα αρπάζει εύκολα και δεν θέλουμε να καεί.
- Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και τη σοκολάτα κομμένα σε κυβάκια. Ανακατεύουμε απαλά.
- Όταν ενσωματωθεί στο μείγμα μας ρίχνουμε και το μέλι και ομογενοποιούμε καλά.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 27 εκ.
- Ρίχνουμε το μείγμα μέσα.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από την κρέμα να πάει σε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.
- Αν θέλουμε πιο τραγανή γαλατόπιτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκι αντί για πυρίμαχο σκεύους απλά πρέπει να το βουτυρώσουμε πολύ καλά και να πασπαλίσουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
- Αν θελετε να διπλασιάσετε τη συνταγή χρησιμοποιούμε ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.