Ο χαλβάς παραμένει σταθερά ένα από τα πιο κλασικά, αγαπημένα μου γλυκά. Δεν είναι μόνο για τη νηστεία. Αυτή η μικρασιάτικη συνταγή για χαλβά που ψήνεται στο φούρνο με γάλα και παίρνει άρωμα από πορτοκάλι και κανέλα είναι ιδανική για όλο το χρόνο.
Υλικά
Για το χαλβά- 170 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
- 200 γρ. μέλι
- 1 λίτρο γάλα (μπορείς και φυτικό)
- 3 πορτοκάλια (ξύσμα μόνο)
- 2 κτσ κανέλα
- 1 κτσ ελαιόλαδο
- 1 κτσ σιμιγδάλι
- 100 γρ. μέλι
- 1/2 ποτήρι νερό
- 1 πορτοκάλι (μόνο χυμό)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το μέλι, το σιμιγδάλι και το ξύσμα και βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός, αλλά να μην εξατμιστεί όλη η υγρασία του.
- Καλύπτουμε ένα ταψί 25 εκ. x 30 εκ. με μία κουταλιά ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι
- Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 170°C.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό, το μέλι και βράζουμε για 5 λεπτά να δέσει το σιρόπι.
- Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βγάζουμε το χαλβά από το φούρνο, χαράζουμε τα κομμάτια και τον περιχύνουμε όπως είναι καυτός με το χλιαρό σιρόπι, περιμένουμε να το απορροφήσει για λίγα λεπτά ανακινώντας το ταψί.
- Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.