search

Χαλβάς φούρνου με γάλα, μέλι, πορτοκάλι και κανέλα

 

Ο χαλβάς παραμένει σταθερά ένα από τα πιο κλασικά, αγαπημένα μου γλυκά. Δεν είναι μόνο για τη νηστεία. Αυτή η μικρασιάτικη συνταγή για χαλβά που ψήνεται στο φούρνο με γάλα και παίρνει άρωμα από πορτοκάλι και κανέλα είναι ιδανική για όλο το χρόνο.



Υλικά

Για το χαλβά
  • 170 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 200 γρ. μέλι
  • 1 λίτρο γάλα (μπορείς και φυτικό)
  • 3 πορτοκάλια (ξύσμα μόνο)
  • 2 κτσ κανέλα
Για το ταψί
  • 1 κτσ ελαιόλαδο
  • 1 κτσ σιμιγδάλι
Για το σιρόπι
  • 100 γρ. μέλι
  • 1/2 ποτήρι νερό
  • 1 πορτοκάλι (μόνο χυμό)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το μέλι, το σιμιγδάλι και το ξύσμα και βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός, αλλά να μην εξατμιστεί όλη η υγρασία του.
  • Καλύπτουμε ένα ταψί 25 εκ. x 30 εκ. με μία κουταλιά ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι
  • Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψί που έχουμε προετοιμάσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 170°C.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το χυμό, το μέλι και βράζουμε για 5 λεπτά να δέσει το σιρόπι.
  • Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βγάζουμε το χαλβά από το φούρνο, χαράζουμε τα κομμάτια και τον περιχύνουμε όπως είναι καυτός με το χλιαρό σιρόπι, περιμένουμε να το απορροφήσει για λίγα λεπτά ανακινώντας το ταψί.
  • Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Cool Artisan