Σακσούκα στα αραβικά της Τυνησίας σημαίνει «μείγμα» και πρόκειται για ένα πιάτο με αβγά που ποσάρονται πάνω σε μια σάλτσα ντομάτας η οποία περιλαμβάνει πιπεριές τσίλι, σκόρδο και (πολλά) καρυκεύματα. Παρότι ως ιδέα προϋπήρχε στη μαγειρική κουλτούρα αρκετών περιοχών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η πιο πρόσφατη βερσιόν του φαίνεται να διαδόθηκε μέσω των χωρών του Μαγκρέμπ. Σήμερα, σου προτείνω μια σούπερ νόστιμη εκδοχή του με σπαράγγια και μαϊντανό!
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 50 ml ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτες
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 αβγά
- 10 σπαράγγια βρασμένα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι.
- Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σάλτσα.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει και να πάρει ωραίο, χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Συμπληρώνουμε με το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στον πάτο του τηγανιού, να ροδίσει.
- Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα σπαράγγια.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύοντας.
- Με κουτάλι, σχηματίζουμε 3 μικρά «πηγάδια» στη σάλτσα και βάζουμε στο καθένα από ένα αβγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος.
- Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αβγά για 7-8 λεπτά.