Μα πως μεταφράζεται η λέξη σουτζουκάκια στα αγγλικά; Ας μου πει κάποιος… γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο από το soutzoukakia.
Είναι το φαγητό που παραγγέλνω κάθε φορά που επιστρέφω στο πατρικό μου! Και όσο καλά και αν το μαγειρέψεις ποτέ η γεύση του δεν θα φτάσει τη γεύση που δίνει εκείνη… Το πλέον αγαπημένο μου μαμαδίστικο φαγητό, συντροφεύει αναμνήσεις από μεσημεριάτικα τραπέζια μετά το σχολείο, οικογενειακά τραπεζώματα σε γιορτές και… βουτιές στη σάλτσα με ζυμωτό ψωμί!
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κανέλλα
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1 φλ. μαυροδάφνη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε το ψωμί στη μαυροδάφνη, αφού κόψουμε την κόρα.
- Το στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά και το βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά του κιμά και τα ζυμώνουμε μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς.
- Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας για ένα τέταρτο μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Βουτάμε τα χέρια στο κρασί, πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο για λίγα λεπτά να ροδίσουν.
- Τα προσθέτουμε στη σάλτσα να βράσουν για 10′ σε μέτρια φωτιά.
- Σερβίρουμε παραδοσιακά με ρύζι αν κι εγώ προτιμώ με χειροποιήτα μακαρόνια.
Serve With Love
Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτοραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ