Τα μανιτάρια α λα κρεμ είναι μια από τις πιο νόστιμες παιδικές μου μνήμες! Ήταν από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά (μετά τις πατάτες τηγανητές και την καρμπονάρα).
Σήμερα που οι μιλένιαλς έστειλαν την κρέμα γάλακτος στο μακρινό παρελθόν, αδιαφορώντας για όλες τις ωραίες στιγμές που μας έχει χαρίσει, οι κλασικές συνταγές αποκτούν μοντέρνο τουίστ και vegan υπόσταση.
Έτσι λοιπόν τα αγαπημένα μανιτάρια α λα κρεμ περνούν στη δεύτερη φάση με χορτοφαγική τυρένια σος, ιδανικό πιάτο για να πάρεις στο ταπεράκι του γραφείου.
Διάβασε επίσης:
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ TACOS ΜΕ VEGAN CHILLI CON CARNE
Υλικά
Για τα μανιτάρια:- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 700 γρ. μανιτάρια καφέ σαμπινιόν
- 50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
- 100 γρ. πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 100 γρ. γλυκοπατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 50 γρ. καρότα, κομμένα σε μεγάλους κύβους
- 80 γρ. κάσιους (μουλιασμένα για τουλάχιστον 5 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα)
- 70 ml νερό
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.σ. χυμό λεμονιού (αν είναι φρέσκος ακόμα καλύτερα!)
- 1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο
- λίγο καγιέν
Εκτέλεση
Για την κρέμα:- Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
- «Αλέθουμε» τα κάσιους στο μπλέντερ υψηλής ταχύτητας, έως ότου γίνει κρεμώδη πάστα.
- Χτυπάμε τις πατάτες και καρότα μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά στο μπλέντερ υψηλής ταχύτητας, μέχρι η κρέμα «τυριού» να γίνει εξαιρετικά λεία.
- Διατηρείται στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.
- Μουσκεύουμε σε 100 ml ζεστου νερού τα 50 γρ πορτσίνι.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια και το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο να κάψει.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι και σωτάρουμε.
- Ρίχνουμε τα πορτσίνι (μαζί με το νερό) και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Τέλος προσθέτουμε και την κρέμα, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για ακόμα 15 λεπτά.
- Σερβίρουμε ζεστό.