Πριν πέντε χρόνια θα τα αποκαλούσαμε cookies χωρίς αλεύρι. Η μόδα και οι τάσεις αλλάζουν (ακόμα και στις τροφές), έτσι σήμερα τα αποκαλούμε cookies χωρίς γλουτένη. Πρόκειται για μία παλιά συνταγή, αλλά ταυτόχρονα τόσο σύγχρονη και απαλλαγμένη από ενοχές!
Υλικά
- 1 φλυτζ. αλεύρι αμυγδάλου
- 1/2 φλυτζ. κακάo σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/8 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο
- 1 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
- 1/4 φλυτζάνι σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
- 15 αμύγδαλα, χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη σόδα και την κανέλα σε ένα μπολ. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για το ανακάτεμα.
- Σε ένα διαφορετικό μπολ ανακατεύουμε το σησαμέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου και το σιρόποι σφενδάμου. Ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεό και με ένα πηρούνι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Υπάρχει περίπτωση το μείγμα μας να είναι ελαφρώς κολώδες.
- Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και κουταλιά-κουταλιά τοποθετούμε στο ταψί τη ζύμη σχηματίζοντας τα cookies.
- Θα πρέπει να έχουμε 8 cookies.
- Με το δάχτυλό μας πιέζουμε την επάνω πλευρά των cookies και ρίχνουμε από πάνω τα σπασμένα αμύγδαλα.
- Ψήνουμε για 15-17 λεπτά ή μέχρι τα cookies να πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.
- Όταν κρυώσουν τελείως τα βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο.