Νόστιμα, ζουμερά γεμιστά μπιφτέκια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
Για τη γέμιση σπανάκι
- 300 γρ. σπανάκι
- 1 πράσο
- 1/2 ξερό κρεμμύδι
- 2 ψιλά φρέσκα κρεμμύδια
- φρέσκα μυρωδικά (άνιθο, δυόσμο, βασιλικό)
- 1 αβγό
- 150 γρ. φέτα (χοντροσπασμένη)
- 100 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης (περασμένο στον τρίφτη)
- ελαιόλαδο
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λουκάνικο με γέμιση πράσο
Για τα μπιφτέκια
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 αυγό
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες ή ½ φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
- ½ φλιτζ. δυόσμος φρέσκος ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός
- ½ φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κοφτό κ.σ. αλάτι
- 1 κοφτό κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση σπανάκι
- Πλένουμε τα χόρτα. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδια.
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά.
- Χτυπάμε το αβγό και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε καλά.
- Στο τέλος ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε. Δεν θέλουμε να εξαφανιστεί η φέτα.
Για τα μπιφτέκια
- Σε μπολ βάζουμε τον κιμά μας και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί.
- Ζυμώνουμε καλά για αρκετά λεπτά, ώστε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.
- Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια, ισόπαχα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα μπιφτέκια μας. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200ºC.
- Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση με σπανάκι στην καρδιά κάθε μπιφτεκιού.
- Ψήνουμε στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 °C, σε ταψάκι με ελάχιστο νερό και λάδι.
- Όταν τα μπιφτέκια μας πάρουν χρώμα, μετά από περίπου 30 λεπτά, τα βγάζουμε από το φούρνο.