Η σημερινή συνταγή είναι η ελληνική παραλλαγή του νεουορκέζικου baked cheesecake, μόνο που αντί για τυρί χρησιμοποιώ αποκλειστικά ελληνικό γιαούρτι! Η οξύτητα του γιαουρτιού δένει τέλεια με τη μπισκοτένια βάση και τη βελούδινη σοκολάτα.
Υλικά
Για τη βάση
- 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
- 1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- μια πρέζα αλάτι
- 2 κ.γ. χυμό λεμόνι
- 3 βανίλιες ή 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 6 αυγά και 2 κρόκους
- λίγο λιωμένο βούτυρο (1 κ.σ.) για το άλειμμα της ταρτιέρας
Για την γκανάζ σοκολάτας
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 140 γρ. κουβερτούρα 70%
Εκτέλεση
Για τη βάση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο στο blender με τα μαχαίρια.
- Αλείφουμε με βούτυρο τα πλάγια της φόρμας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση πολύ καλά για να ξεφορμάρεται εύκολα το cheececake.
- Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς.
- Είναι βασικό το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντάς τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
- Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ.
- Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας.
- Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρα.
- Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα.
- Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε άκρη στο ταψάκι ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει το κέικ.
- Without taking the cake out of the form let it cold for 2 hours.
- Put it in the fridge so it will be really cold.
For ganache
- In a small saucepan heat the sour cream just before it boils.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί.
- Προσθέτουμε τη μισή κρέμα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη κρέμα.
- Καλύπτουμε το cheesecake με τη σοκολατένια γκανάζ και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου