Οι φακές μπελούγκα πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο χαβιάρι λόγω… «φυσιογνωμικής» ομοιότητας: κατάμαυρο χρώμα και στρογγυλό σχήμα. Σε αυτή την εξωτική συνταγή, συνδυάζονται ιδανικά με μπαχαρικά, κρέμα καρύδας και σπανάκι.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 5 γρ. (το μέγεθος που έχει περίπου 1 ζάρι) τζίντζερ, χοντροκομμένο
- 200 γρ φακές μπελούγκα (βρασμένες για 20 λεπτά)
- 1 κ.σ. κάρυ
- 1. κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. κουρκουμά
- 1 κ.σ. καυτερή κόκκινη τσίλι πιπεριά σε σκόνη (ή μπούκοβο)
- 1 κούπα κρέμα καρύδας
- 300 γρ. σπανάκι
- Λίγο αλάτι
- ½ λεμόνι
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για το τηγάνι
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιολάδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
- Βάζουμε στο ζεστό τηγάνι το κάρυ, το κύμινο, τον κουρκουμά, και την σκόνη της καυτερής τσίλι πιπεριάς για δύο λεπτά.
- Προσθέτουμε το μείγμα από το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και τις φακές και τα σιγοβράζουμε για 3 λεπτά.
- Αλατίζουμε και στύβουμε από πάνω το λεμόνι, στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να «μαζέψει» το σπανάκι.
- Προαιρετικά σερβίρουμε με ρύζι.