search

Σακσούκα με σπαράγγια

Σακσούκα στα αραβικά της Τυνησίας σημαίνει «μείγμα» και πρόκειται για ένα πιάτο με αβγά που ποσάρονται πάνω σε μια σάλτσα ντομάτας η οποία περιλαμβάνει πιπεριές τσίλι, σκόρδο και (πολλά) καρυκεύματα. Παρότι ως ιδέα προϋπήρχε στη μαγειρική κουλτούρα αρκετών περιοχών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η πιο πρόσφατη βερσιόν του φαίνεται να διαδόθηκε μέσω των χωρών του Μαγκρέμπ. Σήμερα, σου προτείνω μια σούπερ νόστιμη εκδοχή του με σπαράγγια και μαϊντανό!

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 αβγά
  • 10 σπαράγγια βρασμένα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι.
  • Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σάλτσα.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει και να πάρει ωραίο, χρυσαφί χρώμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Συμπληρώνουμε με το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στον πάτο του τηγανιού, να ροδίσει.
  • Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα σπαράγγια.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και ανάλογα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύοντας.
  • Με κουτάλι, σχηματίζουμε 3 μικρά «πηγάδια» στη σάλτσα και βάζουμε στο καθένα από ένα αβγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος.
  • Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αβγά για 7-8 λεπτά.
Cool Artisan