Ένας από τους λόγους που λατρεύω το καλοκαίρι είναι και τα φρούτα του! Μου αρέσει όμως να τα μαγειρεύω και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς, όπως με αυτές τις μπάρες που έχουν γέμιση από μαρμελάδα και αποξηραμένα βερίκοκα.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 350 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
- 280 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 1 κ.γ. φυσικό χυμό λεμόνι
- 170 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. υγρή μαύρη ζάχαρη
- 40 γρ. βρώμη
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
- 1 κ.γ. τζίντερ, τριμμένο
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 120 γρ. τυρί κρέμα
- 60 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, κρύα κομμένη σε κομμάτια
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
- Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο ταψι 22 εκ.
- Κόβουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα σε μικρά κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 170 ml νερό. Τα βράζουμε μέχρι να απορροφήσουν σχεδόν όλο το νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μαρμελάδα, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαύρη ζάχαρη, τη βρώμη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, το τζίντερ και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τη μαργαρίνη με βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή μίξερ χειρός, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με υγρή άμμο.
- Από αυτό το μείγμα κρατάμε περίπου 200 γρ. στην άκρη.
- Έπειτα προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα 1 κ.γ νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια μπάλα ζύμης.
- Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την πιέζουμε με τα δάχτυλα μας να πάει παντού.
- Έπειτα την πιέζουμε με την κάτω πλευρά ενός ποτηριού και την ψήνουμε για 15 λεπτά. Προσοχή, γιατί δεν θέλουμε να ροδίσει.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε το μείγμα με τα βερίκοκα από πάνω.
- Από πάνω τοποθετούμε άτακτα το μείγμα που έχουμε κρατήσει αφήνοντας μικρά κενά.
- Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 35 λεπτά.
- Έπειτα, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μόλις κρυώσει κόβουμε τις μπάρες και σερβίρουμε.