Η σημερινή συνταγή είναι ένα σνακ δημητριακών, που είναι τραγανό και συγχρόνως μαστιχωτό. Μπορείς να τυλίξεις κάθε μπάρα μεμονωμένα σε λαδόκολλα για ένα on-the-go σνακ, για τα παιδιά στο σχολείο ή για να πάρεις μαζί στη δουλειά. Μπορείς εύκολα να αλλάξεις τα υλικά για να φτιάξεις τη δική σου εκδοχή – όπως για παράδειγμα με αποξηραμένα κεράσια, βατόμουρα και σταφίδες ή με πεκάν αντί αμύγδαλα. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.
Υλικά
- ½ φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
- ½ φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
- ½ φλιτζάνι σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου ή συνδυασμό των δύο (ή εναλλακτικά μέλι αν δεν είσαι βίγκαν)
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
- ½ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries
- 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
- 1 φλιτζάνι φυστίκια
- ½ φλιτζάνι ηλιόσπορο
- ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
- 1 φλιτζάνι νιφάδες καλαμποκιού, δηλαδή corn flakes (χωρίς ζάχαρη)
- ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
- Βάζουμε τη βρώμη, τα φυστίκια και τον ηλιόσπορο σε ένα ταψάκι που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Εν τω ανακατεύουμε το σιρόπι (σφενδάμου ή αγαύης), το λάδι καρύδας και τη ζάχαρη σε ένα μέτριο τηγάνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Χτυπάμε τα σύκα και τα βερίκοκα στον blender μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα ζάχαρης στο blender και χτυπάμε
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέστε το μίγμα από το blender στο μπολ και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με τα χέρια μας.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, καλυμμένο με λαδόκολλα, απλώνουμε και πιέζουμε με το χέρι για να δώσουμε ομοιογενές πάχος.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
- Κόβουμε σε μπάρες.
- Διατηρούμε σε ένα αεροστεγές δοχείο για περίπου μια εβδομάδα.