Η σημερινή συνταγή είναι μια ελαφρώς πειραγμένη συνταγή της κλασικής μελιτζανοσαλάτας. Είναι μια συνταγή 100% νηστίσιμη που σηκώνει πολλές παραλλαγές για να την κάνεις πιο αρωματική με μυρωδικά ή πιο καυτερή με πιπέρια!
Μπορείς ακόμα να προσθέσεις ξηρούς καρπούς όπως καρύδι ή κουκουνάρι για να κρύβει μια τραγανή έκπληξη. Διαχρονική σταθερά σε κάθε συνταγή για μελιτζανοσαλάτα, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας είναι το Μακεδονικό Ταχίνι. Αυτή η επίγευση από το σουσάμι κάνει όλη τη διαφορά.
Υλικά
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 κουταλιά της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι
- 2 κλωνάρια θυμάρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- μερικές σταγόνες ταμπάσκο (ανάλογα τις αντοχές σου)
- 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 2 κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς (καρύδι, κουκουνάρι ή ό,τι άλλο θες)
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε κάθετα από τη μια πλευρά.
- Στη συνέχεια τις βάζουμε μαζί με το κρεμμύδι σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180°C μέχρι να μαλακώσει το εσωτερικό τους.
- Μόλις ψηθούν, τις βγάζουμε από το φούρνο, τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα.
- Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα.