search

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

Η σημερινή συνταγή είναι μια ελαφρώς πειραγμένη συνταγή της κλασικής μελιτζανοσαλάτας. Είναι μια συνταγή 100% νηστίσιμη που σηκώνει πολλές παραλλαγές για να την κάνεις πιο αρωματική με μυρωδικά ή πιο καυτερή με πιπέρια!

Μπορείς ακόμα να προσθέσεις ξηρούς καρπούς όπως καρύδι ή κουκουνάρι για να κρύβει μια τραγανή έκπληξη. Διαχρονική σταθερά σε κάθε συνταγή για μελιτζανοσαλάτα, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας είναι το Μακεδονικό Ταχίνι.  Αυτή η επίγευση από το σουσάμι κάνει όλη τη διαφορά.



Υλικά

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κουταλιά της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • μερικές σταγόνες ταμπάσκο (ανάλογα τις αντοχές σου)
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 2 κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς (καρύδι, κουκουνάρι ή ό,τι άλλο θες)

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε κάθετα από τη μια πλευρά.
  • Στη συνέχεια τις βάζουμε μαζί με το κρεμμύδι σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180°C μέχρι να μαλακώσει το εσωτερικό τους.
  • Μόλις ψηθούν, τις βγάζουμε από το φούρνο, τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα.
  • Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα.
Cool Artisan