Ήμουν σχεδόν υποχρεωμένος να μάθω αυτή τη συνταγή! Έχω την τύχη και την ευλογία να έχω μερικές συκιές στο εξοχικό μου στη Μυτιλήνη και κάθε χρόνο βγάζουμε πολλά (Πολλά) σύκα – αρκετά για όλη τη γειτονιά! Θα φάμε πολλά (όλη η οικογένεια) αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα υπόλοιπα για να μην πάνε χαμένα! Η καλύτερη ιδέα είναι μια μαρμελάδα που θα κρατήσει μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι και μάλιστα δεν χρειάζεται και πολλή ζάχαρη! Εγώ πλέον έχω παραλλάξει την οικογενειακή μας συνταγή και χρησιμοποιώ μαύρη, όχι μόνο για να γίνει πιο light αλλά και γιατί δίνει πιο βελούδινη γεύση.
Υλικά
- 1 κιλό σύκα
- 200 γραμ. καστανή ζάχαρη
- χυμό από 1 λεμόνι
- 5-6 γαρίφαλα (προαιρετικά)
- Καθαρίζουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
- Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για 12 ώρες.
- Κατόπιν μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τα γαρίφαλα και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά ενώ ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι.
- Αν δούμε πως το μείγμα βγάζει αφρούς, αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος τους με μια τρυπητή κουτάλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα.
- Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα τη μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Serve With Love
Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτοραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ