search

This is a recipe I actually dreamed of… I saw it in my sleep and a few hours later I cooked it. It consists of 3 parts, a biscuit base (cheesecake like), creme patisserie and baked apples! Simple as that! I brought it to work (you know… at MissBloom and Madame Figaro) and everybody got crazy over it! So I knew I had to share the recipe!

Creme Patisserie and Apple Tarte RECIPE COOL ARTISAN

For the Biscuit Base

Ingredients

250g digestive biscuits

100g butter, melted

Directions

Make the base: Butter and line a 23cm loose-bottomed tin with baking parchment. Put 250g digestive biscuits in a plastic food bag and crush to crumbs using a rolling pin. Transfer the crumbs to a bowl, then pour over 100g melted butter. Mix thoroughly until the crumbs are completely coated. Tip them into the prepared tin and press firmly down into the base to create an even layer.  Bake for a few minutes to give it a crispy taste.

Creme Patisserie and Apple Tarte RECIPE COOL ARTISAN

For the Creme Patisserie

Ingredients

1 Ltr Milk (full fat)
200 grams of sugar
100 grams flour
100 grams corn flour
100 grams of butter
3 vanillas

Directions

Place  700 g of milk in a pot and add all the sugar, but not stir. Turn on the heat and warm the mixture until it boils . In a bowl , add the flour and corn flour.  Add the remaining 300g of milk and stir well with a whisk . When milk reaches the boiling point remove from heat. Add the second mixture and mix well with a whisk. Then return to the heat.. I try to ” bake ” the cream so the flour is cooked and the flavor is disappeared. This might take up to ten minutes. It needs cooking at a very low heat and constant stirring.

Remove from heat, add butter and stir until is melted. Creme is ready for use.

Creme Patisserie and Apple Tarte RECIPE COOL ARTISAN

For the apples

Ingredients

5 apples

Directions

Cut the apples in slices. Put them on a baking pan and bake for 30 minutes at 180°C,

Creme Patisserie and Apple Tarte RECIPE COOL ARTISAN

Για τη βάση του μπισκότου

 
Υλικά
250 γρ μπισκότα τύπου digestive
100 γρ βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση
Θα χρειαστείτε μια ταρτιέρα 23 εκατοστών. Βάλτε τα 250γρ μπισκότα σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων και χτυπήστε τα με ένα πλάστη. Μεταφέρετε τα ψίχουλα σε ένα μπολ και στη συνέχεια προσθέστε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά μέχρι να φτιάξετε μια ωραία ζύμη. Τοποθετήστε τη στο ταψί και πιέστε προς τα κάτω για να δημιουργήσετε ένα ομοιόμορφο στρώμα. Ψήστε για λίγα λεπτά για να δώσετε μια πιο τραγανή γεύση .
Για την κρέμα
 
Υλικά
1 λίτρο γάλα ( πλήρες λίπος)
200 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια κορνφλάουρ
100 γραμμάρια βουτύρου
3 βανίλιες
Εκτέλεση
Ρίχνουμε 700 gr γάλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε όλη τη ζάχαρη, αλλά δεν ανακατεύουμε. Ανάψτε το μάτι και περιμένετε μέχρι να βράσει το μίγμα. Σε ένα μπολ, ρίχνετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Προσθέστε τα υπόλοιπα 300 γρ γάλακτος και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα. Όταν το γάλα φτάσει στο σημείο βρασμού πρέπει να το βγάλετε από τη φωτιά. Προσθέστε το δεύτερο μίγμα και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμ . Στη συνέχεια, το ξαναβάζετε στο μάτι. Προσπαθήστε να ψήσετε την κρέμα έτσι ώστε το αλεύρι να εξαφανιστεί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα λεπτά. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ενώ ανακατεύετε συνέχεια.
Αφαιρέστε από το μάτι, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Η κρέμα είναι έτοιμη.
Για τα μήλα
 
Υλικά
5 μήλα
Εκτέλεση
Κόψτε τα μήλα σε φέτες. Βάλτε τα σε ένα ταψί και ψήστε τα για 30 λεπτά στους 180 ° C
Στήνουμε την τάρτα βάζοντας την κρέμα πάνω στη βάση μπισκότου και τέλος τα μήλα


Cool Artisan