search

Tatin Τάρτα Μήλου

apple tarte tain recipe, συνταγή, μηλόπιτα, καραμέλα, τάρτα μήλο, απλή, εύκολη, βούτυρο, ζάχαρη, καστανή, σφολιάτα, Γαβριήλ Νικολαΐδης, cool artisan

…ή αλλιώς ανάποδη μηλόπιτα καραμέλας! H συνταγή είναι καθαρόαιμη Γαλλική και πήρε το όνομα της από το ξενοδοχείο Tatin που βρίσκεται στο LamotteBeuvron, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού, το 1880. Το ξενοδοχείο ανήκε σε δύο αδελφές, την Stéphanie και την Caroline Tatin. Υπάρχουν αντικρουόμενες ιστορίες σχετικά με την καταγωγή της τάρτας, αλλά η πιο αληθοφανής θέλει την Stéphanie Tatin, να εφευρίσκει την Tarte Tatin κατα λάθος. Η Stéphanie ξεκίνησε να κάνει μια παραδοσιακή μηλόπιτα, αλλά ξέχασε τα μήλα στο βούτυρο και τη ζάχαρη για πάρα πολύ ώρα. Όταν μυρίστηκε ότι κάτι καίγεται, προσπάθησε να σώσει το πιάτο τοποθετώντας τη βάση ζύμης πάνω από το τηγάνι με τα μήλα, και στη συνέχεια όλο αυτό σε ένα ταψί στο φούρνο. Μετά γύρισε την τάρτα ανάποδα και εξεπλάγη θετικά με το πόσο εκτίμησαν οι πελάτες του ξενοδοχείου το γλυκό της. Σε μια κάπως διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της τάρτας, η Stéphanie φέρεται να ψήνει ανάποδα την καραμελωμένη τάρτα μήλου κατά λάθος. Ανεξάρτητα από την προέλευση της συνταγής, η Tarte Tatin έχει εξελιχθεί σε ένα κλασικό πιάτο με πιστούς φαν σε όλο τον κόσμο. Εγώ εδώ κάνω μια απλή, εύκολη εκδοχή της:

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας κατεψυγμένα
  • 4 πράσινα μήλα
  • 60g βούτυρο 
  • ½ φλιτζάνι (100g) ζάχαρη άχνη
  • ¼ φλιτζάνι (50g) καστανή ζάχαρη
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC.
  • Ξεπαγώνουμε τη ζύμη και στη συνέχεια πιέζουμε μαζί τα δύο φύλλα έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλό μέγεθος, περίπου 23 εκατοστά
  • Κόβουμε και καθαρίζουμε τα μήλα σε τέταρτα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε τις ζάχαρες καλά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε τους σπόρους από το λοβό βανίλιας και ανακατεύουμε το μείγμα του βουτύρου.
  • Προσθέτουμε τα μήλα και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και περιστρέφοντας τα μήλα, έτσι ώστε να είναι πάντα επικαλυμμένα με την καραμέλα.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε σε τάξη τα μήλα σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψάκι έτσι ώστε η κομμένη πλευρά τους να είναι προς τα πάνω.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη από πάνω και πιέζουμε στις άκρες.
  • Κάνουμε σχισμές στη ζύμη για να φεύγει ο ατμός έξω,κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να πάρει χρυσό χρώμα.
  • Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  • Σερβίρουμε με κρέμα ή παγωτό ή και τα δύο.

apple tarte tain recipe, συνταγή, μηλόπιτα, καραμέλα, τάρτα μήλο, απλή, εύκολη, βούτυρο, ζάχαρη, καστανή, σφολιάτα, Γαβριήλ Νικολαΐδης, cool artisan

 



Cool Artisan