H σημερινή συνταγή είναι στην πραγματικότητα η ζύμη για πίτσα ολικής άλεσης που αποκτά ό,τι γέμιση θέλεις. Μπορείς να βάλεις τυρί και μπέικον όπως εγώ ή να πειραματιστείς με πεπερόνι, κιμά, ψητά λαχανικά και ό,τι άλλο θες.
Υλικά
Υλικά για τη ζύμη- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 8 γρ ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 500 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι)
- 8 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας
- 200 γρ mix τυριών (γραβιέρα, τσένταρ, μετσβόνε, γκούντα ή ημίσκληρο)
- 100 γρ μπέικον κομμένο σε φέτες
- 1 πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
- Λιώνουμε τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και πρόσθετουμε την μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 30 λεπτά για να τραφεί η μαγιά από τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης σιγά, σιγά να γίνει η ζύμη.
- Βγάζουμε τη ζύμη και την δουλεύουμε σε επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη με αλεύρι.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και τη γυρίζουμε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.
- Σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα.
- Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και την αφήνουμε ακόμη 45 λεπτά να πάρει περισσότερο όγκο. Το δεύτερο μέρος μπορεί να πει στην κατάψυξη έως και 3 μήνες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα σε στρογγυλό σχήμα.
- Με ένα μαχαίρ κόβουμε στο κέντρο ένα σταυρό και στη συνέχεια κάνουμε ένα Χ που έχει το ίδιο κέντρο με το σταυρό. Στην ουσία τραβάμε 8 γραμμές από το κέντρο του κύκλου που έχουμε ανοίξει και κόβουμε 8 ομόκεντρα τρίγωνα
- Βάζουμε περιμετρικά τα υλικά. Πρώτα τη σάλτσα ντομάτας, μετά τα τυριά, τις πιπεριές και τέλος το μπέικον.
- Κλείνουμε τη ζύμη προς τα μέσα και στη συνέχεια τραβάμε τα τρίγωνα που έχουμε κόψει προς τα έξω και τα ακουμπάμε πάνω στη ζύμη που έχουμε γυρίσει προς τα μέσα.
- Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.