search

Bίγκαν τούρτα σοκολάτας (με μπράουνις και γκανάζ καρύδας)

Αυτή η super σοκολατένια συνταγή είναι εντελώς vegan! Χωρίς βούτυρο! Χωρίς αυγά! Χωρίς κρέμα γάλακτος! Πρόκειται για ένα εντελώς νηστίσιμο και υγιεινό γλυκό που όμως καλύπτει τις ανάγκες κάθε “εθισμένου” στη σοκολάτα (όπως ο υπογράφων).

Έφτιαξα την τούρτα με μια συνταγή για vegan brownies και στη συνέχεια τα “έδεσα” με γκανάς καρύδας!



Υλικά

Για τα Brownies
  • 10 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, συν έξτρα για τα ταψάκια
  • 400 g vegan μαύρη σοκολάτα
  • 340 g αλεύρι φαρίνα
  • 6 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 360 g ζάχαρη άχνη
  • Θαλασσινό αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 460 ml βιολογικό γάλα σόγιας ή αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
Για την επικάλυψη
  • 800ml γάλα καρύδας (αυτό που βρίσκουμε σε κονσέρβα στο supermarket)
  • 800g vegan κουβερτούρα σοκολάτας

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.
  • Λαδώνουμε δύο ταψάκια με λίγο ηλιέλαιο και στη συνέχεια τα καλύπτουμε με λαδόκολλα.
  • Τοποθετούμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, φροντίζοντας η βάση να μην αγγίζει το νερό.
  • Σπάστε 300 γρ σοκολάτας στο μπολ και τα αφήνουμε να λιώσουν ελαφρά και έπειτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Εν τω μεταξύ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι.
  • Παίρνουμε τις βανίλιες, με ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση και έπειτα βγάζουμε έξω τους σπόρους και τους ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε με το ηλιέλαιο, το γάλα σόγιας και τη λιωμένη σοκολάτα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Χοντροκόβουμε και ανακατεύουμε την υπόλοιπη σοκολάτα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στα ταψάκια, απλώνοντάς το ομοιόμορφα.
  • Στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί στο εξωτερικό, αλλά να είναι ρευστό στη μέση.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για να φτιάξουμε το icing, ρίχνουμε τo μισό γάλα καρύδας σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα και το υπόλοιπο γάλα καρύδας.
  • Μοιράζουμε το μίγμα σε 2 μπολ και τα αφήνουμε να παγώσουν στο ψυγείο.
  • Αφήστε τα μπολ με το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη τη νύχτα για να δέσει πολύ καλά.
  • Βγάζουμε τα μπολ από το ψυγείο και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μερικές ώρες πριν από τη χρήση έτσι ώστε να μπορεί  το μείγμα να απλωθεί πάνω στα μπράουνις
  • Για να στήσουμε την τούρτα, βγάζουμε τη λαδόκολλα από τα μπράονις και απλώνουμε ganache καρύδας πάνω στο πρώτο.
  • Βάζουμε το δεύτερο πάνω στο άλλο και στη συνέχειααπλώνουμε την υπόλοιπη ganache στην κορυφή και στις πλευρές του κέικ με ένα μαχαίρι-παλέτα.
Cool Artisan