Το αγαπημένο comfort food από το μεξικό γίνεται plant based, δηλαδή 100% νηστίσιμο και αποκτά νέο χαρακτήρα! Ιδανικό για τις ημέρες της Σαρακοστής αλλά και για όσους θέλουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Υλικά
- 400 γρ. κιμά, από σόγια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. τσίλι σκόνη
- 3 τσίλι, πιπεριές καυτερές, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. κύμινο
- 2 κ.σ. πάπρικα
- 2 κ.σ. ρίγανη
- 1/2 κ.σ. κουρκουμάς
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ποτήρι κρασί
- 1 κ.σ. κακάο
- 1 συσκευασία (400 γρ.)ψιλοκομμένες ντομάτες
- 200 γρ. μαύρα φασολιά, βρασμένα
- λίγες σταγόνες ταμπάσκο - ανάλογα πόσο καυτερό αντέχεις
- τορτίγιας, μεξικάνικες πίτες
Εκτέλεση
- Αρχικά ετοιμάζουμε τον κιμά σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. (Συνήθως πρέπει πρώτα να τον βράσουμε, έπειτα να τον σουρώσουμε και να τον αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.)
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 4′-5′ σε μέτρια φωτιά να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και τις πιπεριές τσίλι.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα να κάψει.
- Τρίβουμε και ψήνουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για λίγα λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα τον κιμά σόγιας και τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε το κακάο, τις ντομάτες, τα φασόλια και λίγο νερό να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
- Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα και να δέσει καλά.
- Ρίχνουμε ταμπάσκο (κατά βούληση) και αλατίζουμε .
- Αναποδογυρίζουμε ένα ταψάκι για μάφιν και στερεώνουμε τις τορτίγιες ανάποδα δίνοντας τους το σχήμα των tacos.
- Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Πρέπει να είναι τραγανές.
- Γεμίζουμε κάθε τορτίγια με το μαγειρεμένο μείγμα του κιμά σόγιας και σερβίρουμε.
- Προαιρετικά συνοδεύουμε με αβοκάντο.