search

Vegan κέικ μπανάνα με ταχίνι

Τα κέικ -ή τα ψωμιά- μπανάνας αποτελούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή στα γεμάτα βούτυρο και ζάχαρη παραδοσιακά κέικ. Για τη σημερινή συνταγή θα χρειαστείς πραγματικά ώριμες, μαύρες μπανάνες και ταχίνι που θα του δώσουν γεμάτη γεύση. Κι όπως όλες οι vegan συνταγές, αν ακολουθείς τη θρησκευτική παράδοση της Σαρακοστής, είναι νηστίσιμο. Κι αν θες, μπορείς να το καλύψεις με ταχίνι κακάο!

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 3 μεγάλες μαυρισμένες μπανάνες
  • 75 ml ηλιέλαιο, συν έξτρα για τη φόρμα του κέικ
  • 50 γρ. ταχίνι
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 γεμάτο κουταλάκι)
  • 80 γρ. χοντροσπασμένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή καρύδια)
  • 50 γρ. σταγόνες σοκολάτας
  • 3 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
  • Ταχίνι κακάο για την επικάλυψη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βγάζουμε την φλούδα και λιανίζουμε τις μπανάνες, δηλαδή τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις κάνουμε πουρέ με ένα πιρούνι.
  • Τις ανακατεύουμε με το ταχίνι, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα δύο είδη αλευριού, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τους ξηρούς καρπούς και διπλώνουμε τη ζύμη με μια μαρίζ.
  • Ψήνουμε αρχικά για 20 λεπτά σε μια φόρμα για κέικ που έχουμε πρώτα λαδώσει.
  • Ελέγχουμε το κέικ και αν έχει αρχίσει να «αρπάζει» το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά. Ελέγχουμε εν τω μεταξύ αν έχει ψηθεί με μια οδοντογλυφίδα – αν βγει καθαρή τότε είναι έτοιμο.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι πριν το κόψουμε.
Tip: Αν θέλουμε το καλύπτουμε με ταχίνι κακάο (όταν έχει κρυώσει)!
Cool Artisan