search

Τυρόπιτες κουρού

Η αυθεντική συνταγή της κουρού! Μια ζύμη που κλείνει την πιο βουτυράτη αίσθηση σε συνδυασμό με μια τυρένια γέμιση του ονείρου! Μια λαχταριστή συνταγή που συνδυάζει την παράδοση με την comfort απόλαυση.

Τη ζύμη αυτή πρέπει να την αποθηκεύσεις γιατί θα θες να την φτιάχνεις ξανά και ξανά, τόσο για ατομικές πίτες αλλά και για πίτες ταψιού ακόμα και για τάρτες. Στη γέμιση συνδυάζω φέτα ΔΩΔΩΝΗ με ανάμικτο τυρί τριμμένο. Η γέμιση, ή όπως αλλιώς τη λέμε: η φάρσα της τυρόπιτας επιδέχεται και πολλές παραλλαγές ανάλογα με το προσωπικό σου κριτήριο! Από αποξηραμένα μυρωδικά όπως θυμάρι και ρίγανη μέχρι φρέσκο μαϊντανό ή ακόμα και σταφίδες.

Tip: Για ένα



Υλικά

Για τη ζύμη
  • 200 γρ.  στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • 150 γρ. βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο και κρύο
  • 180 γρ.  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μυτιλήνης (ή εναλλακτικά ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κτγ αλάτι
  • πιπέρι
Για τη γέμιση Για το στήσιμο
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 50 γρ. σουσάμι
 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη.
  • Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα κι έπειτα ζυμώνουμε καλά.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση
  • Χοντροσπάμε τη φέτα σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το τριμμένο ανάμικτο τυρί κι ανακατεύουμε καλά.
Για το στήσιμο
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 περίπου ίσα μπαλάκια, για να φτιάξουμε τυρόπιτες μεσαίου μεγέθους. Για μικρά τυροπιτάκια μπορούμε να χωρισουμε τη ζύμη σε 24 κομμάτια
  • Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη δίνοντας κυκλικό σχήμα
  • Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από το μίγμα της γέμισης.
  • Κλείνουμε δίνοντας σχήμα στην τυρόπιτα μας και σφραγίζουμε περιμετρικά με ένα πιρούνι.
  • Αραδιάζουμε τις τυρόπιτες σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε τις τυρόπιτες με το αυγό.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180ºC στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
Cool Artisan