search

Τραχανότο με κοτόπουλο και ροκφόρ

Ο τραχανάς δεν είναι μόνο comfort food για τα βράδια του χειμώνα! Εξελίσσεται σε ένα μαγικά, υπέροχο πιάτο που μπορεί να ανοίξει το ρεβεγιόν με το σωστό συνδυασμό γεύσεων. Σήμερα σου δίνω την πιο αγαπημένη μου εκδοχή με κοτόπουλο, ροκφόρ και μια μικρή δόση από αποξηραμένο βερίκοκο.

Το κοτόπουλο ξεροψήνεται στο τηγάνι, το ροκφόρ λιώνει δίνοντας την υπέροχη umami γεύση του ενώ το αποξηραμένο βερίκοκο προσθέτει μικρές γλυκές, φρουτένιες πινελιές. Βάζω και μικρά καρέ καρότου που μένουν al dente προσθέτοντας ένα απαραίτητο τραγανό στοιχείο. Κι όλα αυτά με φόντο τον ξινό τραχανά της Βλάχα που φτιάχνεται με απλά και αγνά υλικά και βέβαια με ξινόγαλα & βούτυρο γάλακτος.



Υλικά

  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
  • 1 κρεμμύδι, ξερό, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 300 γρ. τραχανάς Βλάχα, ξινός
  • 50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. τυρί ροκφόρ
  • 1/2 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 κτγ θυμάρι, ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Μόλις πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα το αποσύρουμε και το μεταφέρουμε από το τηγάνι σε ένα μπολ.
  • Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο.
  • Μόλις πάρουν χρώμα ελαφρώς προσθέτουμε τον τραχανά, το βερίκοκο, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και τέλος το νερό.
  • Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, το μαγειρεμένο κοτόπουλο, το ροκφόρ και σιγοβράζουμε για 5-8 λεπτά.
  • Σερβίρουμε ζεστό και γαρνίρουμε κάθε πιάτο με έξτρα κοτόπουλο και ροκφόρ.
Cool Artisan