search

Τούρτα πορτοκάλι με επικάλυψη σοκολατένιας βουτυρόκρεμας

Λατρεύω να φτιάχνω τούρτες! Είναι μια διαδικασία που με χαλαρώνει και με μαγεύει επιτρέποντας μου να βγάλω όλη τη δημιουργικότητα μου.

Για τη σημερινή συνταγή φτιάχνω μια σοκολατένια βουτυρόκρεμα, που είναι η μόνη συνταγή για βουτυρόκρεμα που θα χρειαστείς ποτέ. Είναι η απόλυτη βουτυρόκρεμα που μπορείς να αξιοποιήσεις σε τούρτες, cupcakes ή ό,τι άλλη εφαρμογή θες. Πρωταγωνιστής στη συνταγή είναι το φρέσκο βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ που δίνει πλούσια γεύση και τη σωστή υφή. Το μυστικό είναι να το έχεις βγάλει από το ψυγείο 3 ώρες νωρίτερα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να μπορείς να το δουλέψεις σωστά.

Tip 1: Για τη σημερινή τούρτα επιλέγω να μην σιροπιάσω τα παντεσπάνια γιατί η βουτυρόκρεμα και η μαρμελάδα ισορροπούν τη γλυκύτητα.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για το παντεσπάνι
  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα, σε ασπράδια και κρόκους
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλια
  • 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 γρ. κόρν φλάουρ
  • 15 γρ. baking powder
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ λιωμένο και κρύο
Για τη βουτυρόκρεμα
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος ΔΩΔΩΝΗ (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 450 γρ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
  • 60 γρ. κακάο
  • 50 γρ. γάλα ΔΩΔΩΝΗ
Για το στήσιμο
  • 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 50 γρ. φρουί γλασέ πορτοκάλι
  • ζαχαρώτα sprinkles για διακόσμηση

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 3 ταψάκια 15 εκ. ή σε δυο ταψάκια 22 εκ.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης και χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να φουσκώσουν
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αυγοδάρτη το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το αλάτι και το baking powder.
  • Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα να γυαλίσει καλά η μαρέγκα.
  • Ρίχνουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους.
  • Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
  • Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με σπάτουλα
  • Μεταφέρουμε στα βουτυρωμένα τσέρκια, στρωμένα με λαδόκολλα
  • Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν τα παντεσπάνια στη φόρμα κι έπειτα ξεφορμάρουμε
Για τη βουτυρόκρεμα
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και με μίξερ χειρός το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ σην πιο χαμηλή ένταση και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη σε δόχεις κι έπειτα το κακάο
  • Χτυπάμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
  • Δυναμώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα.
  • Χτυπάμε το μείγμα για ένα ακόμη λεπτό να ομογενοποιηθεί
  • Μεταφέρουμε σε κορνέ
Για το στήσιμο της τούρτας
  • Κόβουμε την επάνω πλευρά από τα παντεσπάνια για να τα ισιώσουμε
  • Βάζουμε στη βάση το πρώτο παντεσπάνι και με το κορνέ στήνουμε ένα δαχτυλίδι από βουτυρόκρεμα.
  • Στο κέντρο βάζουμε τη μισή ποσότητα από τη μαρμελάδακαι απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
  • Τέλος προσθέτουμε το τρίτο παντεσπάνι και καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα.
  • Διακοσμούμε κατά βούληση με φρουί γλασέ και τα ζαχαρωτά.
Cool Artisan