search

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ: ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Ο καφές είναι για μένα σημείο αναφοράς. Δεν είναι μόνο το πρωινό boost για να ξεκινήσει σωστά η μέρα αλλά συντροφεύει και όλες τις στιγμές με φίλους γύρω από ένα τραπέζι στο σπίτι ή έξω. Γέλια, ιστορίες, απογοητεύσεις όλα “ρέουν” μαζί με μια κούπα αχνιστό καφέ. Και όταν είμαστε στο δικό μου σπίτι, τότε πάντα υπάρχει και ένα φρέσκο γλυκάκι.

Από την χαρά, την φιλία και την αγάπη μέχρι την λύπη και την ανακούφιση, ο “καφές” στη νοοτροπία μας αποτελεί αφορμή για γιορτή ή απλά για στιγμές που απολαμβάνουμε με τον εαυτό μας. “Έλα σπίτι για ένα καφέ” είναι απλά 5 λέξεις που μεταφράζονται σαν οικιακή ψυχοθεραπεία, συζητήσεις και αναλύσεις επί παντός επιστητού συντροφιά με τη μυρωδιά του espresso.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, παιρνώντας από το Starbucks, είδα την επετειακή συσκευασία καφέ Anniversary Blend που είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά το 1996 για να γιορτάσουν τα 25χρόνια λειτουργίας του πρώτου καταστήματος στο Seattle και κυκλοφόρησε ξανά φέτος για να γιορτάσουν το άνοιγμα του καταστήματος roastery στο Μιλάνο.Τη δοκίμασα στο πρωινό μου freddo espresso και πήρα καφέ σε κόκκους για το σπίτι. Μοναδικό χαρμάνι καφέ από την Ασία / Ειρηνικό με πικάντικη γεύση και πλούσιο σώμα αναδεικνύοντας νότες κέδρου, βοτάνων και καρυκευμάτων. Το άρωμα του με οδήγησε και στο γλυκό που έφτιαξα για τους φίλους μου, ένα αρωματικό, βελούδινο τιραμισού με σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εσπρέσο.

 



Υλικά

  • 1 πακέτο σαβαγιάρ έτοιμα (τα βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα είδη ζαχαροπλαστικής)
  • 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 φλιτζανάκι εσπρέσσο Anniversary Blend Espresso Starbucks
  • 500 γρ. μασκαρπόνε
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 30 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 4 αυγά, κρόκοι και ασπράδια χωρισμένα
  • κακάο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών
  • Τα χτυπάμε με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτωντας σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που σχηματίζει κορυφές.
  • Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί περίπου 20 λεπτά
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε μαζί με την άχνη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν εντελώς στο μείγμα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα με μεγάλες κουταλιές ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αποσύρουμε και προσθέτουμε τον καφέ.
  • Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο ζεστό μείγμα προσέχοντας να μην απορροφήσουν πολύ υγρό γιατί θα διαλυθούν.
  • Τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στα φλυτζάνια χωρίς να αφήνουμε κενά.
  • Στη συνέχεια βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας από την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Στη συνέχεια βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο γάλα και τα στρώνουμε από πάνω.
  • Επαναλαμβάνουμε και με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Είναι ακόμα καλύτερο αν το προετοιμάσεις από την προηγούμενη μέρα.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με κακάο
Cool Artisan