search

Σκορδόψωμο με μελωμένο σκόρδο

Μόλις δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή δεν θα μπορέσεις να φας ξανά κανένα άλλο σκορδόψωμο. Το μυστικό είναι στον τρόπο που μελώνω τις σκελίδες σκόρδου στο φούρνο. Ένα ολόκληρο σκόρδο τυλίγεται σε λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο, μπαίνει στο φούρνο και ψήνεται για 60 λεπτά στους 180°C. Με τον τρόπο αυτό εξαφανίζεται εντελώς η δυσάρεστη οσμή του και παίρνουμε μόνο την πιο ουμάμι γεύση του. Το βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος δίνει την πλούσια γεύση του και σε συνδυασμό με τα λιωμένα τυριά το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό.

Tip: Σκέψου οικολογικά και ψήσε το σκόρδο μια μέρα που ήδη θα έχεις ανάψει το φούρνο για να ψήσεις ένα άλλο φαγητό. Πιάνει ελάχιστο χώρο μέσα στο φούρνο και ταιριάζει σαν συνοδευτικό (σχεδόν) με κάθε φαγητό.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 125 γρ. βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος
  • 1 σκόρδο (ολόκληρο)
  • 1 κτσ ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 μπαγκέτα ψωμί
  • 100 γρ. ανάμικτο τυρί τριμμένο ΔΩΔΩΝΗ

Εκτέλεση

  • Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα κι ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σε διάσταση 20 εκ. x 20 εκ. και τοποθετούμε τη λαδόκολλα πάνω από το αλουμινόχαρτο.
  • Κόβουμε την κορυφή από το σκόρδο
  • Βάζουμε το σκόρδο στο κέντρο από τη λαδόκολλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
  • Τυλίγουμε καλά το σκόρδο και το βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα μέχρι να λιώσουν εντελώς οι σκελίδες στο εσωτερικό
  • Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 5-10 λεπτά
  • Έπειτα ξετυλίγουμε και πιέζουμε το σκόρδο για να βγουν οι "μελωμένες" σκελίδες.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το σκόρδο, το βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ αγελάδος, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και πολτοποιούμε με ένα πιρούνι μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα
  • Κόβουμε τη μπαγκέτα κατά μήκος κι απλώνουμε το μίγμα στην κάθε πλευρά
  • Έπειτα, προσθέτουμε το μιξ τυριών Δωδώνη στην επάνω πλευρά
  • Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί, στους 180°C για περίπου 7-9 λεπτά.
Cool Artisan