Σήμερα σου δείχνω πως να φτιάξεις ένα πιάτο που θα σε ταξιδέψει στην Ιταλία. Ένα ριζότο μανιταριών με πλούσια γεύση και δυνατά αρώματα που θα σε κάνει να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μια παραδοσιακή τρατορία σε κάποια ιστορική πλατεία της Ρώμης. Το αυθεντικό ριζότο είναι χυλωμένο και δεν στέκεται στο πιρούνι. Σερβίρεται με πιάτο με σχήμα “μπολ” ή μικρής σούπας και θέλει κουτάλι.
Για να πετύχεις το σωστό αποτέλεσμα θα χρειαστείς ποικιλία μανιταριών όπως πορτομπέλο, πορτσίνι και ασπρομανίταρα αλλά και ένα κύβο μανιταριών Knorr που εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία στο άρωμα και τη γεύση. Το πετυχημένο αποτέλεσμα θέλει κρεμώδη υφή και μυρωδιά που πλυμμηρίζει όλη την κουζίνα.
Tip 1: Σερβίρουμε πάντα απευθείας και όσο το ριζότο είναι καυτό από το τηγάνι.
Tip 2: Δένω πάντα το πιάτο με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα που τρίβω απευθείας στο τηγάνι. Δεν αγοράζω τριμμένη παρμεζάνα.
Tip 3: Το τελευταίο βήμα είναι να βάλω ένα γενναιόδωρο κομμάτι βούτυρο που θα λιώσει μέσα στο τηγάνι και θα δώσει την αυθεντική υφή και “γυαλάδα”
Δες εδώ το βίντεο:
Υλικά
Για το ζωμό- 2 λίτρα νερό
- 1 κύβο μανιταριών Knorr
- 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 500 γρ. από διάφορα είδη μανιτάρια (πλευρώτους/πορτομπέλο/ασπρομανίταρα)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 250 γρ ρύζι arborio
- αλάτι
- 250 γρ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
- 150 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το ζωμό- Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού
- Προσθέτουμε τον κύβο μανιταριών Knorr και με ένα αυγοδάρτη ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά σε όλο το νερό.
- Διατηρούμε ζεστό στο πλάι
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο σε μέτρια ένταση μέχρι να καραμελώσουν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και το σκόρδο
- Προσθέτουμε το ρύζι και με μια σπάτουλα το "γυαλίζουμε" από όλες τις πλευρές. Θέλουμε να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να χάσουν όλο τον όγκο τους.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε μικρές ποσότητες από τον ζωμό και ανακατεύουμε. Κάθε φορά που εξατμίζονται τα υγρά από το τηγάνι προσθέτουμε την επόμενη δόση. Επαναλαμβάνουμε μέχρι το ρύζι μας να πιει όλο το ζωμό.
- Έπειτα, τρίβουμε την παρμεζάνα απευθείας μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
- Τέλος προσθέτουμε και το φρέσκο θυμάρι.