search

Παραδοσιακό, ελληνικό κι απόλυτα εθιστικό! Είναι το γλυκό που παραδοσιακά κλείνει το τραπέζι στις “καλές” ταβέρνες αλλά και το γλυκό που βγαίνει στο τέλος από γιορτινά, σπιτικά τραπέζια. Στο μυαλό μου είναι πάντα συνοδευμένο με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι. Το μυστικό για πετυχημένο ραβανί είναι να είναι απόλυτα αφράτο και υπέροχα σιροπιασμένο!

Δες εδώ το βίντεο:

 

Διάβασε επίσης



Υλικά

Για το σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από μισό λεμόνι
Για το ραβανί
  • 130 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.τ.γ. baking powder
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κ.τ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 110 γρ. γαλά
Για το ταψί
  • 1 κτσ βούτυρο
  • 1 κτσ αλεύρι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Σε μια φαρδιά κατσαρολα βάζουμε όλα τα υλικά.
  • Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει
Για το ραβανί
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το baking powder.
  • Ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα, περίπου 4 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά, το γάλα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 25 εκ.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45 λεπτά
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αμέσως σιροπιάζουμε με το σιρόπι.
  • Μπορεί να φαίνεται αρκετό το σιρόπι αλλά είναι ακριβώς όσο χρειάζεται.
  • Αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα για μια νύχτα, χωρίς να το κόψουμε.
  • Έπειτα το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό
Cool Artisan