Το κυδώνι το αγαπάμε πολύ στο μέρος μου. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς βάζο με γλυκό του κουταλιού κυδώνι, και δεν υπάρχει επίσκεψη χωρίς το αντίστοιχο κέρασμα. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός να ψάχνω στα κρυφά τα ντουλάπια για να βρω τη γυάλα και να κάνω όσο πιο ήσυχα μπορώ για να μην με καταλάβει κανείς. Θυμάμαι και τον πατέρα μου να το βάζει πάνω στο γιαούρτι τα πρωινά περιμένοντας να φουσκώσει ο ελληνικός στο μπρίκι.
Υλικά
- 500 γρ. κυδώνια
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
- χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια.
- Αφαιρούμε την καρδιά και τα κουκούτσια από κάθε κυδώνι και το κόβουμε σε μικρά ορθογώνια.
- Βάζουμε τα κυδώνια με το νερό σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το κυδώνι γλυκό του κουταλιού.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού και την αρμπαρόριζα.
- Τα αφήνουμε όλα μαζί να πάρουν μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.