Ετοιμάζεις το μενού για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς; Το χοιρινό με δαμάσκηνα είναι ένα πιάτο που θα σου πετύχει ακόμα κι αν μαγειρεύεις πρώτη φορά! Πανεύκολο, πεντανόστιμο και με ένα πολύ γιορτινό συνδυασμό γεύσεων.
Υλικά
- 50 γρ βούτυρο
- 1 κιλό ψαρονέφρι
- 200 γρ μπέικον, ψιλοκομμένο
- 150 γρ δαμάσκηνα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 300 ml ζωμό κότας
- 50 ml μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
- 3 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.
- Κόβουμε το ψαρονέφρι σε κομμάτια με πάχος περίπου 1 εκατοστό.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το χοιρινό και το τσιγαρίζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά κι από τις δύο πλευρές.
- Βγάζουμε το κρέας και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το μπέικον, τα κρεμμύδια και το σέλερι για λίγα λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το κρέας
- Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου για να καλύψει το κρέας
- Προσθέτουμε το μέλι, τη μουστάρδα Dijon, το βαλσάμικο ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι
- Καλύπτουμε το σκεύος και σιγοβράζουμε για 2 ώρες μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει και να μελώσει.
- Στα τελευταία 40 λεπτά προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα.
- Σερβίρουμε ζεστό με πατάτες, πουρέ, τηγανητές ή φούρνου.