search

Φιλέτα κοτόπουλο με μανιτάρια και κουκουνάρι και πουρέ κάστανο

Γιορτινό και πεντανόστιμο. Το κάστανο και το κουκουνάρι δημιουργούν ένα υπέρχο συνδυασμό για το ρεβεγιόν. Συνδύασε το με ένα σαμπανιζέ κρασί και ολοκλήρωσε το μενού με τη συνταγή μου για βασιλόπιτα που θα βρεις με ένα κλικ εδώ.



Υλικά

Για το κοτόπουλο
  • 3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 150 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν, κομμένα σε φέτες
  • 300 ml ζωμός κότας
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
  • 100 γρ. κουκουνάρι, σοταρισμένο
  • 1/2 ρόδι
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός
Για τον πουρέ κάστανο
  • 500 γρ. πατάτες
  • 500 γρ. βρασμένο κάστανο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα φιλέτα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι και τους κάναμε μασάζ με το χέρι να απλωθούν καλά.
  • Προαιρετικά, μεταφέρουμε τα φιλέτα σε μια επιφάνεια κοπής και με τη βάση ενός ποτηριού τα "χτυπάμε" να αποκτήσουν ομοιόμορφο πάχος.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το στήθος του κοτόπουλου στο τηγάνι και το αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά από την κάτω πλευρά.
  • Έπειτα το γυρίζουμε από την άλλη και το ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλό μας κι εσωτερικά.
  • Στα μισά, δηλαδή στα 5 λεπτά, μπορούμε να το γυρίσουμε κι από την άλλη πλευρά. Ιδανικά η θερμοκρασία του πρέπει να φτάσει τους 72-75°C.
  • Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τη φωτιά, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να ξεκουραστεί.
  • Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το καρότο.
  • Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο σπροσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε να χάσουν τον όγκο τους.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ζωμό κοτόπουλο και την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και τα φιλέτα κοτόπουλο.
  • Σερβίρουμε ζεστό και γαρνίρουμε με λίγο κουκουνάρι, ρόδι και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για τον πουρέ κάστανο
  • Βάζουμε τις πατάτες ολόκληρες στο φούρνο και τις ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα
  • Τις βγάζουμε, αφαιρούμε τη φλούδα και τις βάζουμε στο μπλέντερ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα βελούδινο αποτέλεσμα.
Cool Artisan