Το εθνικό πιάτο της Αμερικής, το mac ‘n cheese συνδυάζει τη γαλλική μπεσαμέλ με την αγάπη της χώρας για το λιωμένο τυρί δημιουργώντας έτσι ένα πιάτο που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Παραμένει ως το πιο δημοφιλές συνοδευτικό για ψητό κρέας αλλά μπορεί να σταθεί και ως κυρίως.
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Υλικά
- 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 600 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 3 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
- 50 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη1/2 κτγ πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε άφθονα αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
- Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
- Μετά προσθέτουμε και τα τυριά, το θυμάρι, το μπούκοβο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στη μπεσαμέλ τυριών.
- Μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί
- Ψήνουμε το ψωμί στην τοστιέρα ή στο φούρνο.
- Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το χτυπάμε σε ένα μπλέντερ να γίνει ψίχουλα.
- Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε καλά.
- Το απλώνουμε πάνω από τα ζυμαρικά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.