search

Βασιλόπιτα Κέικ με Γιαούρτι κι Ελαιόλαδο

Αφράτη, γιαουρτένια και πολύ αρωματική. Η φετινή μου βασιλόπιτα φτιάχνεται στο πι και φι, είναι μαλακή και ζουμερή με ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Θα χρειαστείς λιγότερο από 15 λεπτά στην κουζίνα για να την ετοιμάσεις κι ακόμη μια ώρα για να την ψήσεις. Μια βασιλόπιτα ελαφριά με γιαούρτι Δωδώνη κι ελαιόλαδο, μια βασιλόπιτα που θα θες να φτιάχνεις ξανά και ξανά όλο το χρόνο.

Το μεγάλο δίλημα είναι πότε να βάλουμε το φλουρί; Πριν ή μετά το ψήσιμο; Εγώ κάθε χρόνο θέλω να το βάλω πριν ψηθεί, τελικά το ξεχνάω και καταλήγω να το βάζω αφότου ψηθεί. Σε κάθε περίπτωση σημασία έχεις ποιος θα το κερδίσει; Κι όχι πότε θα μπει στη βασιλόπιτα.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 170 ml ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά (σε θερμ.δωμ.)
  • 200 γρ. γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό
  • 80 γρ. σταφίδα (μαύρη κορινθιακή)
  • 80 γρ. καρύδι χοντροσπασμένο
  • 80 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. baking powder
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
Για τη φόρμα
  • 1 κτσ αλεύρι
  • 1 κτσ ελαιόλαδο
Για το γλάσο
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 40 ml νερό
  • 1 κτσ εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

  • Λαδώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 25 εκ. χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας.
  • Πασπαλίζουμε αλεύρι στην φόρμα να πάει παντού και τινάζουμε το περιττό. Εναλλακτικά χρησιμοποιύμε φόρμα σιλικόνης.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να πάρει το μίγμα μας ανοιχτό χρώμα
  • Προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια και το γιαούρτι και χτυπάμε για 1 λεπτό να ενωθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και το φιλέ αμυγδάλου και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.
  • Τέλος προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώσουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα και χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο της κουζίνας για να φύγει τυχόν αέρας.
  • Η ζύμη μας πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς °C για 60 λεπτά, στην κάτω σχάρα.
  • Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη φόρμα κι έπειτα ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο
  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
  • Απλώνουμε το γλάσο πάνω από τη βασιλόπιτα.
Cool Artisan