search

Πως να ψήσεις το τέλειο φιλέτο μοσχάρι

Τα μεγάλα τραπέζια δεν χρειάζεται να πάρουν πολλές ώρες προετοιμασίας και σίγουρα δεν χρειάζεται να λερώσεις όλη την κουζίνα. Ένα προσεχτικά διαλεγμένο κρέας, ένα φιλέτο υψηλής ποιότητας θα εντυπωσιάσει σίγουρα και τους πιο απαιτητικούς ενώ απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Μπορείς να το μαγειρέψεις όπως θες, από rare μέχρι well done αλλά πραγματικά η καλή ποιότητα αξίζει να είναι μόνο rare, κατά τη γνώμη μου.

Προτείνω να το συνοδεύσεις με ένα βελούδινο πουρέ πατάτας και μια πράσινη σάλτσα τσιμιτσούρι που φτιάχνεται σε 2 λεπτά! Και τις 2 παρασκευές μπορείς να τις έχεις έτοιμες από την προηγούμενη μέρα.

Το ψήσιμο ενός καλού φιλέτου απαιτεί ακρίβεια, προσοχή στις λεπτομέρειες και τη σωστή τεχνική. Ακολουθούν όλα τα μυστικά και τα tips για να πετύχεις το τέλειο φιλέτο, είτε στο τηγάνι είτε στη σχάρα.


1. Επιλογή Κρέατος

  • Διάλεξε ένα καλό κομμάτι: Το φιλέτο μινιόν, το ribeye, το striploin (New York strip) και το tomahawk είναι εξαιρετικές επιλογές.
  • Πάχος 3-4 εκατοστά: Έτσι θα διατηρήσει τους χυμούς του και θα ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Μάρμαρο (λίπος ενδομυϊκό): Ένα καλό φιλέτο πρέπει να έχει ελαφριά μαρμάρωση για περισσότερη γεύση.

2. Προετοιμασία

  • Βγάλ’ το από το ψυγείο 30-60 λεπτά πριν: Το κρέας πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Στέγνωσέ το καλά με χαρτί κουζίνας: Έτσι θα αποκτήσει καλύτερη κρούστα.
  • Αλάτι & πιπέρι: Πρόσθεσε αλάτι χοντρό και μαύρο πιπέρι λίγο πριν το ψήσιμο.
  • Λάδι: Άλειψε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για καλύτερη επαφή με την καυτή επιφάνεια.

3. Ψήσιμο σε Τηγάνι

Υλικά:

  • Χυτοσιδηρό (μαντεμένιο) τηγάνι
  • 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 1-2 κλωνάρια θυμάρι ή δεντρολίβανο

Διαδικασία:

  1. Προθέρμανε καλά το τηγάνι: Να καπνίζει πριν ακουμπήσεις το φιλέτο.
  2. Ψήσιμο 2-3 λεπτά ανά πλευρά: Μέχρι να κάνει ωραία κρούστα.
  3. Πρόσθεσε βούτυρο, σκόρδο & μυρωδικά: Ρίξε το βούτυρο και ρίξε κουταλιές πάνω στο φιλέτο (basting).
  4. Ξεκούραση 5-10 λεπτά: Μετά το ψήσιμο, άφησέ το να ξεκουραστεί για να διατηρήσει τους χυμούς του.

4. Ψήσιμο στη Σχάρα

Διαδικασία:

  1. Προθέρμανε καλά τη σχάρα: Να είναι καυτή πριν ακουμπήσεις το κρέας.
  2. Άμεσο και έμμεσο ψήσιμο: Ξεκίνα σε δυνατή φωτιά για κρούστα, μετά μετέφερε σε χαμηλότερη θερμοκρασία να ψηθεί εσωτερικά.
  3. Γύρισμα μόνο μία φορά: Για να κρατήσει όλους τους χυμούς.
  4. Ξεκούραση 5-10 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

5. Θερμοκρασίες Εσωτερικές (Μέτρηση με Θερμόμετρο)

  • Rare (Ωμό): 48-52°C
  • Medium Rare (Μέτρια προς Ωμό): 52-55°C
  • Medium (Μέτριο): 55-60°C
  • Medium Well (Μέτρια προς Καλοψημένο): 60-65°C
  • Well Done (Καλοψημένο): 65-70°C

Extra Tips:

Χρησιμοποίησε θερμόμετρο κρέατος για ακρίβεια.
Μην πατάς το φιλέτο με τη σπάτουλα, γιατί χάνει τους χυμούς του.
Άφησέ το να ξεκουραστεί πριν το κόψεις για να μη φύγουν τα υγρά.

Έτσι θα πετύχεις το τέλειο φιλέτο με ζουμερό εσωτερικό και τραγανή κρούστα! 🍖🔥



Υλικά

Για το φιλέτο wagyu tenderloin
  • 2 φιλέτα Wagyu Tenderloin, meatrevolution.com
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κτγ χοντρό θαλασσινό αλάτι
Για τον πουρέ πατάτας με γραβιέρα
  • 500 γρ. πατάτες
  • 400 ml γάλα
  • 300 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 80 γρ. βούτυρο
Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανού
  • ¼ ματσάκι κόλιανδρου
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζανιού ξίδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • ½ κτγ αλάτι

Εκτέλεση

Για το φιλέτο  tenderloin
  • Βγάζουμε τα φιλέτα από το ψυγείο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  • Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τους βάζουμε αλάτι και από τις δύο πλευρές κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ.
  • Βάζουμε το ένα φαρδύ τηγάνι να κάψει.
  • Περνάμε τα φιλέτα για 90 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά για να πετύχουμε ψήσιμο rare.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει και με ένα κουτάλι λούζουμε τα φιλέτα από όλες τις πλευρές.
  • Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και σερβίρουμε
Για τον πουρέ πατάτας
  • Βάζουμε το νερό με άφθονο αλάτι να βράσει σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να είναι εντελώς μαλακές.
  • Σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με μίξερ χειρός.
  • Διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.
  • Σερβίρουμε πάντα ζεστό.
Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα blender.
  • Χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο.
Cool Artisan