search

Πως να μαγειρέψεις το τέλειο φιλέτο μοσχάρι

Τα μεγάλα τραπέζια στις γιορτές, στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν χρειάζεται να πάρουν πολλές ώρες προετοιμασίας και σίγουρα δεν χρειάζεται να λερώσεις όλη την κουζίνα. Ένα προσεχτικά διαλεγμένο κρέας, ένα φιλέτο υψηλής ποιότητας θα εντυπωσιάσει σίγουρα και τους πιο απαιτητικούς ενώ απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.

Η καλύτερη επιλογή που μπορώ να σου προτείνω είναι ένα φιλέτο ιαπωνικό Waguy Tenderloin. Το συγκεκριμένο βόειο κρέας θεωρείται το πιο άφθονο σε μαρμάρωση λίπους στον κόσμο, κι είναι γεμάτο με κρεμώδεις και γευστικές ραβδώσεις λίπους – η λέξη marbled χρησιμοποιείται για να παρομοιάσει τα νερά του λίπους που κατανέμονται μέσα στο κρέας, με τα νερά που κάνει το μάρμαρο. Για το ψήσιμο του θα χρειαστείς  μόνο λίγο ελαιόλαδο, βούτυρο και χοντρό θαλασσινό αλάτι! Τίποτα άλλο.

Μπορείς να το μαγειρέψεις όπως θες, από rare μέχρι well done αλλά πραγματικά η τόσο καλή ποιότητα αξίζει να είναι μόνο rare, κατά τη γνώμη μου. Μπορείς να βρεις τα προϊόντα της Meat Revolution στα καταστήματα της Lidl,

Προτείνω να το συνοδεύσεις με ένα βελούδινο πουρέ πατάτας και μια πράσινη σάλτσα τσιμιτσούρι που φτιάχνεται σε 2 λεπτά! Και τις 2 παρασκευές μπορείς να τις έχεις έτοιμες από την προηγούμενη μέρα.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για το φιλέτο wagyu tenderloin
  • 2 φιλέτα Wagyu Tenderloin, meatrevolution.com
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 κτγ χοντρό θαλασσινό αλάτι
Για τον πουρέ πατάτας με γραβιέρα
  • 500 γρ. πατάτες
  • 400 ml γάλα
  • 300 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 80 γρ. βούτυρο
Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανού
  • ¼ ματσάκι κόλιανδρου
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζανιού ξίδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • ½ κτγ αλάτι

Εκτέλεση

Για το φιλέτο wagyu tenderloin
  • Βγάζουμε τα φιλέτα από το ψυγείο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  • Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τους βάζουμε αλάτι και από τις δύο πλευρές κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ.
  • Βάζουμε το ένα φαρδύ τηγάνι να κάψει.
  • Περνάμε τα φιλέτα για 90 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά για να πετύχουμε ψήσιμο rare.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει και με ένα κουτάλι λούζουμε τα φιλέτα από όλες τις πλευρές.
  • Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και σερβίρουμε
Για τον πουρέ πατάτας
  • Βάζουμε το νερό με άφθονο αλάτι να βράσει σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να είναι εντελώς μαλακές.
  • Σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με μίξερ χειρός.
  • Διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.
  • Σερβίρουμε πάντα ζεστό.
Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα blender.
  • Χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο.
Cool Artisan