Σου έχω 5 ιστορικά facts για την Τσικνοπέμπτη που ίσως δεν ήξερες!
1. Η προέλευσή της συνδέεται με τα Διονυσιακά δρώμενα
Η Τσικνοπέμπτη έχει ρίζες στις αρχαίες ελληνικές γιορτές προς τιμήν του Διονύσου, του θεού του κρασιού και της διασκέδασης. Στις Διονυσιακές τελετές, οι αρχαίοι Έλληνες ντύνονταν με μάσκες, έπιναν άφθονο κρασί και έψηναν κρέας σε υπαίθριες γιορτές, κάτι που θυμίζει πολύ το σημερινό γλέντι της Τσικνοπέμπτης.
2. Η Πέμπτη επιλέχθηκε για λόγους νηστείας
Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί την Τετάρτη και την Παρασκευή ημέρες νηστείας. Έτσι, η Πέμπτη ήταν η ιδανική μέρα για μια μεγάλη γιορτή με άφθονο φαγητό πριν την επικείμενη Σαρακοστή.
3. Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται και σε άλλες χώρες
Αν και είναι συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση, παρόμοιες γιορτές υπάρχουν και αλλού. Στην Ιταλία, η “Giovedì Grasso” (Παχιά Πέμπτη) έχει επίσης άφθονο φαγητό και γλέντια, ενώ στις γερμανόφωνες χώρες υπάρχει το “Weiberfastnacht”, που σηματοδοτεί την έναρξη του Καρναβαλιού.
4. Η Τσικνοπέμπτη ήταν κάποτε «προνόμιο» των εύπορων
Στα παλαιότερα χρόνια, κυρίως στην Τουρκοκρατία, το κρέας ήταν πολυτέλεια και δεν το έτρωγαν συχνά οι φτωχότερες τάξεις. Η Τσικνοπέμπτη ήταν μία από τις λίγες μέρες που ακόμα και οι φτωχοί προσπαθούσαν να απολαύσουν λίγο κρέας, έστω και σε μικρές ποσότητες.
5. Σε κάποιες περιοχές, αντί για ψήσιμο, υπήρχε… «κάψιμο»!
Σε ορισμένα χωριά της Ελλάδας, υπήρχε το έθιμο να καίνε παλιά ξύλινα αντικείμενα ή ακόμα και άχυρα, συμβολίζοντας το κάψιμο του παλιού και την ανανέωση. Αυτή η φωτιά λεγόταν «Φωτιά της Τσικνοπέμπτης» και είχε αποτρεπτικό χαρακτήρα για το κακό.
Κάνε κλικ πάνω στον τίτλο της κάθε συνταγής για να την διαβάσεις
Πως να ψήσεις το τέλειο φιλέτο μοσχάρι
Πως να φτιάξεις σπιτικό γύρο κοτόπουλο
Μπιφτέκια γαλοπούλας (τα πιο αφράτα)
Όλα τα μυστικά για αφράτα μπιφτέκια γεμιστά με φέτα
Μοσχαρίσιο Ribeye με μουσταρδόμελο