Μάθαμε περισσότερα για το βιγκανισμό μέσα από το master chef, αλλά αυτό που δεν μάθαμε είναι ότι η βίγκαν μαγειρική προσφέρει μερικές πολύ νόστιμες λιχουδιές! Και μάλιστα λιχουδιές που είναι ιδανικές για ανθρώπους που δεν μπορούν να φάνε λακτόζη ή αποφεύγουν τα τυροκομικά για λόγους υγείας.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τυρί που θα φτιάξουμε σήμερα σαν σάλτσα για μακαρόνια, μέσα σε σάντουιτς, ή σαν ένα ντίπ με κριτσίνια. Έχει πάρα πολλές χρήσεις και μπορείς να το αξιοποιήσεις αντί για τυρί κρέμα! Είναι μαλακό σαν κρέμα αλλά κόβεται και σε κομμάτια.
Κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιώ σήμερα, ίσως να σου είναι άγνωστα:
Άγαρ-άγαρ
Είναι η φυτική εναλλακτική ζελατίνη Προερχόμενο από ένα είδος κόκκινων φυκιών από τη Νοτιοανατολική Ασία, το άγαρ άγαρ είναι ένα δημοφιλές συστατικό της ασιατικής κουζίνας εδώ και αιώνες. Σήμερα, είναι πιο φημισμένο ως μια χορτοφαγική και vegan εναλλακτική λύση της ζωικής ζελατίνης. Θα το βρεις σε καταστήματα με βιολογικά και βίγκαν είδη.
Διατροφική μαγιά
Η διατροφική μαγιά είναι ένα πρόσθετο τροφίμων που παράγεται από έναν μονοκύτταρο οργανισμό, τον Saccharomyces Cerevisiae, ο οποίος καλλιεργείται σε μελάσα και στη συνέχεια συλλέγεται, πλένεται και ξηραίνεται με θερμότητα. Η διατροφική μαγιά πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά ως υποκατάστατο τυριού των αυστηρά χορτοφάγων (vegan), και στη συνέχεια διάφορες μελέτες έδειξαν την σημαντική της θρεπτική αξία. Το προιόν αυτό περιέχει πρωτείνες, βιταμίνες της ομάδας Β, ιχνοστοιχεία -όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και μολυβδαίνιο-, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης (30γρ κρέας περιέχουν 7γρ ζωικής πρωτείνης) καθιστώντας έτσι έναν εύκολο τρόπο για τους vegans να ενισχύουν τα γεύματά τους. Επίσης, είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά και σε νάτριο.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 500 γρ κάσιους (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
- 1 φλυτζάνι καυτό νερό
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 κτγ αγάρ αγάρ
- 1 κτσ διατροφική μαγιά σε νιφάδες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ βάζοντας τα κάσιους να μουλιάζουν στο νερό σε ένα μεγάλο μπολ
- Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε
- Βάζουμε σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό το αγάρ αγάρ και τον κύβο λαχανικών. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα κάσιους, το φλυτζάνι με το μείγμα που φτιάξαμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά
- Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα με ομοιογενή υφή
- Τέλος, καλύπτουμε με ζελατίνη ένα μπολ και αδειάζουμε μέσα σε αυτό όλο το περιεχόμενο του μπλέντερ
- Παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες