Η λέξη τουρσί είναι Περσικής προελεύσεως και σημαίνει τα διατηρημένα μέσα σε άλμη λαχανικά.
Το τουρσί είναι ένα πολύ αγαπημένο ορεκτικό που δεν μπαίνει στο τραπέζι μας μόνο την σαρακοστή (ειδικά το αγγουράκι τουρσί ταιριάζει γάντι στα burgers)!
Υλικά
- 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
- 5 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 5-6 φούντες κουνουπίδι
- 5-6 μικρά αγγουράκια
- 5-6 πιπεριές κέρατα, ολόκληρες
- 1/2 ποτήρι νερού ξίδι
- 1 κ.σ. κόκκοι πιπέρι
- 1 κ.σ. αλάτι
Εκτέλεση
- Για το τουρσί, πλένουμε πρώτα τα λαχανικά, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ζεματίζουμε για 3 λεπτά σε νερό που βράζει.
- Αφού βράσουν, τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μεγάλο, αποστειρωμένο βάζο που σφραγίζει καλά. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και τα περιχύνουμε να σκεπαστούν, με το νερό που έβρασαν. Προσθέτουμε το ξύδι, αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σφραγίζουμε το βάζο. Μετά από 24 ώρες μπορούμε να το καταναλώσουμε.
- Αφού το ανοίξουμε, το φυλάμε στο ψυγείο.
- Να θυμάστε ότι το ξύδι και το αλάτι είναι φυσικά συντηρητικά. Επίσης, το ζεμάτισμα των λαχανικών είναι απαραίτητο.