search

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΑΧΛΑΔΙ ΚΑΙ ROQUEFORT

Τα υλικά για αυτή την τάρτα ίσως σε παραξενεύουν, όμως ταιριάζουν τόσο πολύ και δίνουν ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα!



Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 325 γρ. αλεύρι
  • 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. νερό κρύο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση:
  • 5 baby πατάτες
  • 1 αχλάδι, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 1 πράσο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 100 γρ. μπέικον, ψικολοκομμένο
  • 100 γρ. τυρί roquefort
  • Ελαιόλαδο για σοτάρισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:
  • Στον κάδο του μίξερ με το φτερό αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε. (Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες.)
  • Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος (λαδόκολλα) και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα). - Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας.
  • Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι.
  • Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της.
  • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για λίγες ώρες ή και να τη διατηρήσουμε για 1 μήνα τουλάχιστον.
Για να προψήσουμε τη ζύμη για αλμυρή τάρτα.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).
  • Τη ψήνουμε στους 170ºC για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.
Για τη γέμιση:
  • Πλένουμε καλά τις πατατές και τις βράζουμαι μέχρι να είναι al dente.
  • Στη συνέχεια τις βγάζουμε από το νερό, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε φέτες.
  • Σοτάρουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι με το πράσο.
  • Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τις πατάτες, το αχλάδι και το μπέικον.
  • Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά και αφαιρούμε από το μάτι.
  • Προσθέτουμε το τυρί κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύουμε
  • Γεμίζουμε την τάρτα που έχουμε ήδη προετοιμάσει.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
Cool Artisan