search

Πασχαλινό Αρνί μπούτι, στη γάστρα με τυριά

Η απόλυτη συνταγή για το πιο νόστιμο μελωμένο, βελούδινο μπουτάκι αρνί στη γάστρα. Το μυστικό της υφής που λιώνει στο στόμα βρίσκεται στο αργό, χαμηλό ψήσιμο. Η γεύση απογειώνεται από το συνδυασμό του πορτοκαλιού με λεμόνι, μέλι, μουστάρδα και μυρωδικά μαζί με τη λιωμένη γραβιέρα και φέτα ΔΩΔΩΝΗ.

Δες εδώ το βίντεο:

 

 



Υλικά

  • 1-1½ κιλό μπούτι αρνίσιο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό baby πατάτες, πλυμένες και κομμένες στη μέση
  • 6 πορτοκάλια (χυμό)
  • 2 κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ θυμάρι ξερό
  • 1 κτγ ρίγανη ξερή
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 200 γρ. γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ
  • 200 γρ. φέτα ΔΩΔΩΝΗ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C στον αέρα.
  • Βάζουμε ελαιόλαδο μέσα στη γάστρα, να καλύψει την επιφάνειά της.
  • Προσθέτουμε το αρνί και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
  • Βάζουμε σκελίδες σκόρδο στα σημεία που κάναμε τρύπες στο κρέας.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια μέσα στη γάστρα και περιχύνουμε με το μίγμα.
  • Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού
  • Προσθέτουμε νερό (αν) χρειαστεί για να σκεπαστούν εντελώς οι πατάτες.
  • Ψήνουμε στους 140°C για 5 ώρες και το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το καπάκι.
  • Προσθέτουμε τυριά κομμένα σε μέτρια κομμάτια για να λιώσουν.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα χρειαστεί να γυρίσουμε το κρέας.
  • Σερβίρουμε ζεστό.
Cool Artisan