Η απόλυτη συνταγή για το πιο νόστιμο μελωμένο, βελούδινο μπουτάκι αρνί στη γάστρα. Το μυστικό της υφής που λιώνει στο στόμα βρίσκεται στο αργό, χαμηλό ψήσιμο. Η γεύση απογειώνεται από το συνδυασμό του πορτοκαλιού με λεμόνι, μέλι, μουστάρδα και μυρωδικά μαζί με τη λιωμένη γραβιέρα και φέτα ΔΩΔΩΝΗ.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 1-1½ κιλό μπούτι αρνίσιο
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κιλό baby πατάτες, πλυμένες και κομμένες στη μέση
- 6 πορτοκάλια (χυμό)
- 2 κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
- 2 κ.σ. μέλι
- 4 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κτγ θυμάρι ξερό
- 1 κτγ ρίγανη ξερή
- 1 λεμόνι (χυμό)
- 200 γρ. γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ
- 200 γρ. φέτα ΔΩΔΩΝΗ
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C στον αέρα.
- Βάζουμε ελαιόλαδο μέσα στη γάστρα, να καλύψει την επιφάνειά της.
- Προσθέτουμε το αρνί και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
- Βάζουμε σκελίδες σκόρδο στα σημεία που κάναμε τρύπες στο κρέας.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια μέσα στη γάστρα και περιχύνουμε με το μίγμα.
- Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού
- Προσθέτουμε νερό (αν) χρειαστεί για να σκεπαστούν εντελώς οι πατάτες.
- Ψήνουμε στους 140°C για 5 ώρες και το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το καπάκι.
- Προσθέτουμε τυριά κομμένα σε μέτρια κομμάτια για να λιώσουν.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα χρειαστεί να γυρίσουμε το κρέας.
- Σερβίρουμε ζεστό.