Η απόλυτη συνταγή για το πιο νόστιμο μελωμένο, βελούδινο μπουτάκι αρνί στη γάστρα. Το μυστικό της υφής που λιώνει στο στόμα βρίσκεται στο αργό, χαμηλό ψήσιμο. Η γεύση απογειώνεται από το συνδυασμό του πορτοκαλιού με λεμόνι, μέλι, μουστάρδα και μυρωδικά μαζί με τη λιωμένη γραβιέρα και φέτα ΔΩΔΩΝΗ.
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
-
1-1½ κιλό μπούτι αρνίσιο
-
3-4 σκελίδες σκόρδο
-
50 ml ελαιόλαδο
-
1 κιλό baby πατάτες, πλυμένες και κομμένες στη μέση
-
6 πορτοκάλια (χυμό)
-
2 κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
-
2 κ.σ. μέλι
-
4 κ.σ. μουστάρδα απαλή
-
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κτγ θυμάρι ξερό
- 1 κτγ ρίγανη ξερή
-
1 λεμόνι (χυμό)
-
200 γρ. γραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ
-
200 γρ. φέτα ΔΩΔΩΝΗ
- Αλάτι
-
Πιπέρι
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C στον αέρα.
-
Βάζουμε ελαιόλαδο μέσα στη γάστρα, να καλύψει την επιφάνειά της.
-
Προσθέτουμε το αρνί και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
-
Βάζουμε σκελίδες σκόρδο στα σημεία που κάναμε τρύπες στο κρέας.
-
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα.
-
Ανακατεύουμε καλά.
-
Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια μέσα στη γάστρα και περιχύνουμε με το μίγμα.
-
Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού
-
Προσθέτουμε νερό (αν) χρειαστεί για να σκεπαστούν εντελώς οι πατάτες.
-
Ψήνουμε στους 140°C για 5 ώρες και το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το καπάκι.
-
Προσθέτουμε τυριά κομμένα σε μέτρια κομμάτια για να λιώσουν.
-
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα χρειαστεί να γυρίσουμε το κρέας.
-
Σερβίρουμε ζεστό.