search

Ντάκος με καγιανά και Κριθαροκουλούρες Κρητών Άρτος

Όλοι λατρεύουμε τον κρητικό ντάκο σε σαλάτα με ντομάτα, ελαιόλαδο και φέτα ή ξινομυζήθρα. Ήξερες όμως ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις κριθαροκουλούρες στο brunch του Σαββατοκύριακου και να φτιάξεις το πιο νόστιμο ντάκο με καγιανά;

Φρέσκια ντομάτα, αυγά και φέτα μπαίνουν στο τηγάνι και σερβίρονται πάνω από κριθαροκουλούρες Κρητών Άρτος με λίγο γιαούρτι και σαγανάκι χαλούμι! Το απόλυτο πιάτο για το brunch του Σαββατοκύριακου.

Οι κριθαροκουλούρες της Κρητών Άρτος είναι αφράτες και δεν θα χρειαστεί να τις μουλιάσεις πριν στήσεις το πιάτο. Θα βάλεις από πάνω λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κι έπειτα θα τις αφήσεις να απορροφήσουν για 1 λεπτό τα υγρά από τον καγιανά για να γίνουν έξτρα μαλακές και βελούδινες.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (κομμένη σε μικρά κυβάκια ή πολτοποιημένη)
  • 1 κτγ μέλι
  • 5 ντομάτες χυμός (χτυπημένες στο blender)
  • 5 αυγά
  • 1 κτγ αλάτι
  • 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
  • Πιπέρι (κατά βούληση)
  • 1 κτγ ρίγανη ξερή
  • 100 γρ. φέτα
  • 10 τοματίνια (κομμένα στη μέση)
Για το σερβίρισμα
  • 2  κριθαροκουλούρες Κρητών Άρτος
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ γιαούρτι
  • 100 γρ. χαλούμι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και ανακατεύουμε
  • Έπειτα προσθέτουμε  το αλάτι, την πάπρικα, το πιπέρι και τη ρίγανη.
  • Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια ένταση να δέσει η σάλτσα.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά για να μαγειρεύει το αυγό αλλά να παραμείνει βελούδινο.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα χοντροτριμμένη, τα ντοματίνια και ανακατεύουμε
Για το σερβίρισμα
  • Περνάμε το χαλούμι από το σχαροτήγανο για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Εναλλακτικά το ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με τον ίδιο τρόπο.
  • Στήνουμε το ντάκο στο πιάτο μας.
  • Γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και γιαούρτι κάθε κριθαροκουλούρα.
  • Έπειτα προσθέτουμε τον καγιανά και τέλος το χαλούμι.
  • Γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.
Cool Artisan