search

Νηστίσιμη σπανακόπιτα

Ένα πιάτο της ελληνικής παράδοσης, γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Η σπανακόπιτα είναι μια από τις πιο αγαπημένες γεύσεις της χώρας μας κι επιδέχεται πολλές παραλλαγές. Προσωπικά τη λατρεύω με φύλλο κρούστας και πολλά μυρωδικά.

 

Διάβασε επίσης

Δες εδώ το βίντεο:

 

 



Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για τη γέμιση
  • 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πράσο
  • 750 γρ. σπανάκι (μόνο τα φύλλα, όχι κοτσάνια)
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. vegan τραχανάς
  • 45 γρ. φρυγανιά ή νηστίσιμη παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
  • Βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά.
  • Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το φρέσκο κι έπειτα προσθέτουμε το πράσο.
  • Μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον τραχανά και ανακατεύουμε
  • Έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις. Κάθε φορά που χάνει τον όγκο του προσθέτουμε την επόμενη δόση. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βάλουμε όλο το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του.
  • Προσθέτουμε όλα τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
  • Τέλος προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά ή νηστίσιμη παρμεζάνα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
  • Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Για το στήσιμο
  • Αλείφουμε ένα ταψί 30 x 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, αλείφοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τη γέμιση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
  • Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα 6 φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνουμε ενδιάμεσα.
  • Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Cool Artisan