Ο αγαπημένος συνδυασμός από σπανάκι και φέτα παντρεύεται με νιόκι σε ένα υπέροχο ογκρατέν που μοσχοβολάει Ελλάδα. Δυόσμος κι άνιθος είναι τα απαραίτητα μυρωδικά που δίνουν γεύση και δροσιά σε κάθε μπουκιά θυμίζοντας κάτι από σπανακόπιτα.
Tip: Πάντα σοτάρουμε τα νιόκι ελαφρώς στο τηγάνι και δεν τα βράζουμε πριν μπουν στο ταψί μας για να κρατήσουν την υπέροχη υφλη τους.
Υλικά
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 600 γρ. νιόκι
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι
- 500 ml. γάλα, ζεστό
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 350 γρ. σπανάκι
- 150 γρ. φέτα
- 1 μικρό ματσάκι άνιθο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 150 γρ. παρμεζάνα
- 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τα νιόκι και τα σοτάρουμε να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και το μαγειρεύουμε να βγάλει τα υγρά του.
- Σε ένα φαρδύ αντοκολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και το "ψήνουμε" καλά για να μην μυρίζει αλεύρι το ογκρατέν μας.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα κι ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί
- Βάζουμε στη βάση τα νιόκι με το σπανάκι.
- Χοντροσπάμε τη φέτα και προσθέτουμε τον άνιθο και το δυόσμο.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα με τη φρυγανιά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.