search

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

Είναι ένα γλυκό απόλυτα συνυφασμένο με την ελληνική παράδοση, ένα γλυκό που φτιάχνουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τα πιο ορεινά χωριά μέχρι τα πιο απομακρυσμένα νησιά! Μια γεύση που αγαπάμε στις μεγάλες (και στις μικρές) γιορτές. Μια απόλαυση που ταιριάζει στα καυτά απογεύματα του καλοκαιριού καθώς βγαίνει δροσερό από το ψυγείο αλλά και στα χουχουλιάρικα μεσημέρια του χειμώνα μετά ένα οικογενειακό Κυριακάτικο τραπέζι.

Το μυστικό της γεύσης κρύβεται σε 2 μόνο υλικά: στο Γάλα και στο Βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ! Το γάλα είναι το συστατικό που θα κάνει την κρέμα αφράτη και βελούδινη ενώ το βούτυρο χαρίζει το άρωμα του σε κάθε μπουκιά.



Υλικά

Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 600 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 70 γρ. μέλι
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Για την κρέμα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 900 γρ. γάλα φρέσκο ΔΩΔΩΝΗ
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 80 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση
  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 400 γρ. βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ, λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε να βράσει το μείγμα και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι για άλλα 4-5 λεπτά.
  • Έπειτα αποσύρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει
Για την κρέμα
  • Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους.
  • Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα στην κατσαρόλα.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με προσοχή να μην κολλήσει η κρέμα στην βάση της κατσαρόλας.
  • Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Τη μεταφέρουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Για τη σύνθεση
  • Γνέθουμε καλά το κανταϊφι
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί με διαστάσεις 30 εκ. επί 40 εκ.
  • Βάζουμε στη βάση του ταψιού μας το μισό κανταΪφι.
  • Με ένα πινέλο το βουτυρώνουμε καλά χρησιμοποιώντας το μισό βούτυρο.
  • Χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα με ένα αυγοδάρτη να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε την κρέμα πάνω από το κανταίφι και την απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο κανταϊφι.
  • Βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσει το κανταϊφι
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως.
Cool Artisan