search

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Τέλη Σεπτέμβρη βρέθηκα στο κτήμα του Κυρ Γιάννη στην Νάουσα για να δω από κοντά τη διαδικασία του Τρύγου. Εκεί, μαζί με λόκαλ μαγείρισσες, έφτιαξα μουσταλευριά και μου επέτρεψαν να κλέψω τη συνταγή τους.



Υλικά

  • 1 kg μούστος
  • 50 γρ πετιμέζι
  • 1 στικ κανέλα
  • 50 γρ κορν φλάουρ
  • 50 γρ αλεύρι
  • 100 γρ καρύδια κοπανισμένα
  • 10 γρ βούτυρο
  • 10 γρ μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

  • Στύβουμε τα σταφύλια για να πάρουμε το χυμό τους και τον περνάμε από λεπτή σίτα. Έτσι έχουμε το μούστο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 200 γραμ. από το μούστο και διαλύουμε το κορν φλάουρ με το αλεύρι
  • Ανακατεύουμε καλά να μη σβολιάσει
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο μούστο, το πετιμέζι και την κανέλα
  • Αρχίζουμε το θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά
  • Με μία σίτα πάνω από την κατσαρόλα ρίχνουμε το μείγμα του μούστου με το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να σχηματιστούν μικροί κρατήρες στην επιφάνεια του
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να ηρεμήσει
  • Βγάζουμε την κανέλα και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να διαλυθεί καλά και να γυαλίσει το μείγμα
  • Σερβίρουμε σε μικρά μπολ γαρνίροντας με καρύδια και ραντίζοντας με σκόνη κανέλα στην επιφάνεια.
  • Τέλος βάζουμε και σπόρους από μαύρο σουσάμι
Cool Artisan