search

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΝΤΖΑ ΝΑΟΥΣΑΣ

Η μάντζα είναι ένα πιάτο που μοιάζει με αυτό που στην υπόλοιπη Ελλάδα λέμε τουρλού. Καλοκαιρινά λαχανικά σιγομαγειρεύονται σε σάλτσα ντομάτας και σκόρδου. Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι τα λαχανικά τηγανίζονται ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το ντόπιο τυρί μπάτζος.



Υλικά

  • 2 μελιτζάνες μέτριου μεγέθους
  • 3 πράσινες πιπεριές
  • 3 κόκκινες πιπεριές
  • 4 κολοκυθάκια
  • 6 ντομάτες
  • 150 γρ τυρί μπάτσο
  • 1 κουταλιά του  γλυκού ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ροζέ κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ξερή ρίγανη

Εκτέλεση

  • Πλένουμε σχολαστικά όλα τα φρέσκα υλικά
  • Κόβουμε την μελιτζάνες σε ροδέλες και ττις  τοποθετούμε σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν (αν χρειάζεται)
  • Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε βάρδιες λωρίδες εάν είναι πολύ μακριές τις κόβουμε και στη μέση
  • Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε λωρίδες με την ίδια τεχνική
  • Τρίβουμε την ντομάτα, την ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε διαδοχικά τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τέλος τις μελιτζάνες
  • Τα διατηρούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το έξτρα λάδι
  • Σε ένα άλλο μεγαλύτερο σκεύος βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι
  • Μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση
  • Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και αμέσως μετά βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα τηγανισμένα λαχανικά
  • Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να ενσωματωθούν τα λαχανικά στη σάλτσα
  • Κόβουμε το τυρί μπάτσο σε κυβάκια και το βάζουμε κι αυτά το φαγητό
  • Ανακατεύουμε ελαφρά για να μη διαλύσουμε τα λαχανικά μας κλείνουμε το σκεύος με καπάκι
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε για ακόμη 50 λεπτά
  • Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, αρωματίσουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε
Cool Artisan