Τη σημερινή συνταγή την έκανα μόνο και μόνο γιατί μου αρέσει να πλέκω πλεξούδες ζύμης! Η πάστα φλόρα είναι από τα πιο κλασικά πιάτα που μας έκαναν οι μαμάδες μας ειδικά τη δεκαετία του ’90. Σήμερα κάπως την έχουμε ξεχάσει. Βουτυρένια, τραγανή γεύση που μπλέκεται με φρουτένια μαρμελάδα.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 2 δόσεις γλυκιά ζύμη για τάρτα (κάνε κλικ εδώ για να δεις τη συνταγή)
- 250 γρ. μαρμελάδα φράουλα (κάνε κλικ εδώ για να δεις τη συνταγή)
- 250 γρ. φράουλες (κατεψυγμένες, εφόσον δεν είναι στην εποχή τους)
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- 70 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- Αλεύρι και βούτυρο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:- Βάζουμε ένα φαρδύ, αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι, σε μέτρια ένταση.
- Βάζουμε το βούτυρο να κάψει, προσθέτουμε τις φράουλες και τις ανακατεύουμε με το βούτυρο να ντυθούν από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα σφηνάκι με νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στο μείγμα.
- Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
- Καλύπτουμε με βούτυρο και αλεύρι την ταρτιέρα.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκουμε εδώ.
- Βάζουμε τη ζύμη που έχουμε ετοιμάσει στην ταρτιέρα και κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν με ένα μαχαίρι.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα πάγκο και χαράζουμε λωρίδες πάχους 0,5 εκ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις λωρίδες και τις βάζουμε στο ψυγείο.
- Θα χρειαστούμε 20 λωρίδες.
- Πλέκουμε 4 λωρίδες ζύμης σε δύο πλεξούδες.
- Γεμίζουμε την τάρτα με τη γέμιση.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε τις λωρίδες και τις πλεξούδες όπως στη φωτογραφία.
- Ψήνουμε την πάστα φλόρα για 50 λεπτά στους 170°C ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.