Τρία αγαπημένα ελληνικά τυριά σε μια παραδοσιακή τυρόπιτα με φύλλο.
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 4 αυγά
- 3 φλ. γάλα, φρέσκο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο στο λεπτό
- 200 γρ. χαλούμι, τριμμένο στο λεπτό
- 400 γρ. φέτα σκληρή
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις και βάζουμε τη σχάρα στην κάτω θέση.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα τυριά.
- Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με το μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
- Το τσαλάκωμα των φύλλων κατά το στρώσιμο είναι πολύ σημαντικό ώστε να περνάει ενδιάμεσα η θερμότητα και να γίνονται τραγανές όλες οι στρώσεις της πίτας.
- Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με το μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
- Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
- Χαράζουμε την επιφάνεια με μαχαίρι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση, με προσοχή να μην χαράξουμε τα κάτω φύλλα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό, που έχει περισσέψει και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
- Τα 20 λεπτά στο τέλος του ψησίματος γυρίζουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο. Όταν κουνάμε το ταψί και η πίτα ξεκολλάει ολόκληρη τότε είναι έτοιμη.