Ένα κέικ με μέλι αντί για ζάχαρη και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Μια υγιεινή εκδοχή στο παραδοσιακό κέικ βανίλιας που έφτιαχνες η μαμά σου. Έχει λίγα, απλά υλικά και θα σου πάρει λιγότερο από 10 λεπτά να το ετοιμάσεις! Δεν χρειάζεται ούτε μίξερ! Το μέλι δεν αποδίδει τόσο γλυκιά γεύση όσο η ζάχαρη, κι έτσι ίσως να σου φανεί σχετικά “άγλυκο”. Για το λόγο αυτό προσθέτω ξύσμα πορτοκάλι προκειμένου να το κάνω πιο αρωματικό αλλά και γλάσο σοκολάτας για να του δώσω μια πιο “εθιστική” διάσταση!
Διάβασε επίσης:
- Τα 8 καλύτερα blender της αγοράς κάτω από 30 ευρώ
- Τα 5 καλύτερα μίξερ χειρός της αγοράς από 18 έως 40 ευρώ
- Έρευνα αγοράς: Οι 6 καλύτερες μηχανές espresso για καφέ στο σπίτι
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. μέλι
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.τ. μαγειρική σόδα
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
- 1 κ.γ. baking powder
- 180 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα (60% κακάο)
- 80 γρ. βούτυρο
- 1 κτγ μέλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170°C
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά στοιχεία δηλαδή τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τη βανίλια και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
- Χτυπάμε καλά με ένα αυγοδάρτη
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι να αφρίσει και την προσθέτουμε στο μίγμα
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
- Ενώνουμε τα στερά με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Μεταφέρουμε σε μια αντικοληητική φόρμα. Αν δεν έχουμε αντικολλητική φόρμα καλύπτουμε με ελαιόλαδο και αλεύρι τη φόρμα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου κι έπειτα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
- Στήνουμε μπεν μαρί βάζοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει
- Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο ομοιογενές μίγμα
- Περιχύνουμε το κέικ όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου