search

Γλυκοπατάτες γεμιστές με κρέμα γραβιέρας και γαλοπούλα

Η γλυκοπατάτα είναι το πιο λαχταριστό συνοδευτικό για μεγάλα τραπέζια, δίνει την απαραίτητη τσαχπινιά σε κυρίως πιάτα όπως μπιφτέκια, μπριζόλες κι άλλα κρεατικά σχάρας ή φούρνου! Σήμερα σου δίνω μια συνταγή του ονείρου που θα σε ξετρελάνει. Μπορεί να είναι το μεσημεριανό που θα πάρεις στη δουλειά ή το ορεκτικό για ένα ωραίο γιορτινό τραπέζι!

Φτιάχνω γεμιστές γλυκοπατάτες με μια κρέμα γραβιέρας και γαλοπούλα! Κράτησε οπωσδήποτε την τεχνική για το ψήσιμο της πατάτας γιατί με τον τρόπο που σου γράφω παρακάτω θα έχεις πάντα τέλεια ψημένες γλυκοπατάτες, τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό.



Υλικά

Για τη σάλτσα γραβιέρας
  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100 γρ. γραβιέρα
Για το στήσιμο του πιάτου
  • 5 μεσαίες γλυκοπατάτες
  • 10 φέτες γαλοπούλα, ψιλοκομμένες
  • 2 κτγ μουστάρδα
  • ¼ φλ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5 αυγά

Εκτέλεση

Για την κρέμα γραβιέρας
  • Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα κι ανακατεύουμε καλά.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας
Για το στήσιμο
  • Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις γλυκοπατάτες έτσι ώστε όταν ψηθούν να φύγει η υγρασία τους.
  • Τυλίγουμε τις γλυκοπατάτες με ένα αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε σε ένα ταψί.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθός τους. Αν οι γλυκοπατάτες είναι πολύ μεγάλες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να ψηθούν. Μπορούμε με ένα μαχαίρι να τις καρφώσουμε για να τσεκάρουμε αν είναι μαλακές.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις κόβουμε με προσοχή στη μέση κατά μήκος.
  • Αφαιρούμε με προσοχή με ένα κουταλάκι τη σάρκα τους και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Κρατάμε τη φλούδα με περίπου ο,5 εκ. από τη σάρκα στα τοιχώματα.
  • Σε ένα μπολ ζυγίζουμε τη σάρκα και προσθέτουμε ποσότητα ίσου βάρους από την κρέμα γραβιέρας. Την υπόλοιπη κρέμα την αποθηκεύουμε για άλλη χρήση, όπως μπεσαμέλ ή σάλτσα ζυμαρικών.
  • Προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα αυγά).
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες μας.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά να πάρουν κρούστα από πάνω
  • Τηγανίζουμε τα αυγά μάτια και γαρνίρουμε πάνω από τις γλυκοπατάτες μας.
Cool Artisan